Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na bh. granici: Za nastavak dogovora čeka se nova vlada Hrvatske

Hrvatska će konsultovati BiH u vezi sa izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. To još ne znači i da stanovnici područja u slivu rijeke Une u BiH, kao što su Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i drugih mjesta mogu odahnuti.

Utjecaj na okoliš

– Ostvarili smo kontakte sa nadležnom agencijom, odnosno sa Zavodom za radiološku i nuklearnu sigurnost Hrvatske. U tim kontaktima nam je rečeno da će nas pozvati da učestvujemo u raspravi, kada se bude diskutovalo o strategiji utjecaja na okoliš budućeg odlagališta nuklearnog otpada – saopćeno nam je iz Državne regulatorne agencije za nuklearnu sigurnost BiH.

Već nekoliko mjeseci pitanje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Hrvatskoj predstavlja jednu od najvažnijih tema u odnosima između BiH i našeg zapadnog susjeda.

– Do sada smo, prilikom bilateralnih susreta sa predstavncima Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske postavljali ovo pitanje. Ponovo ćemo ga „staviti na sto“ kada bude formirana nova hrvatska Vlada. Osm toga, sjećate se da sam na konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, koja je održana u Beču, otvoreno govorio o ovom pitanju i izrazio protest BiH spram ovog problema – izjavio je za Faktor ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Tri kilometra

Podsjećamo, Hrvatska namjerava u općini Dvor, na lokalitetu Trgovske Gore izgraditi odlagalište za nuklearni otpad. U početku bi se radilo o otpadu nastalom u toku medicinskih analiza, ali u perspektivi na ovoj lokaciji bi se trebao odlagati i otpad iz nuklearne elektrane Krško.

Problem je što se spomenuta lokacija nalazi na tri kilometra od granice BiH i Hrvatske. Osim toga, postoji opasnost da bi evetualno curenje nuklearnog otpada iz ovog odlagališta moglo zagaditi podzemne vode iz kojih nastaju pritoke rijeke Une, tako da bi mogao biti ugrožen ne samo privredni potencijal ovog dijela BiH, nego i ljudski životi.

Proudly powered by WordPress