Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Bajramski bosanski lonac Zajke Sejdića od 11 kilograma mesa

Nekadašnji kralj voća i povrća u Visokom Zajko Sejdić – Mačak (stvarni razlog nadimka Mačak zna samo pet ljudi) posjetio je našu redakciju čekajući vrijeme iftara i podijelio neka svoja životna iskustva s nama, od kojih smo odlučili jedno zauvijek ostaviti na našem serveru u vidu “Recepta za vječnost”. Naime Mačak, nekima poznat i po nadimku “Golub” (autor nadimka Goran Andrijanić), kao pravi vjernik uveliko se priprema za radost Bajrama iako kao dijabetičar malo teže podnosi ove postačke dane. Za svoje prijatelje Zajko će u ponedjeljak početi spremati poseban “Bajramski bosanski lonac a la Zajko”. Obimne pripreme i prikupljanje sastojaka za jedan ovakav kulinarski poduhvat već su počele. Naime, to nije neki obični lonac. Ovaj se sastoji od čak 11 kilograma različitog mesa. Počinje se kuhati u 15.00 sati 29.08, a bit će gotov tek narednog dana ujutro u 08.00 sati. Iako protiv svoje volje, Mačak/Golub Zajko Sejdić nam je otkrio neke male detalje spravljanja jednog ovakvog jela, jer, kako kaže, nije dovoljno samo kupiti sastojke i staviti da se kuha. Suština ukusa i kvaliteta ovog posebnog jela je u načinu kuhanja. Bakrene verige od 10 litara su vrlo bitne u cijeloj priči, iako i zemljani lonac nije loša opcija. Kuhanje je obavezno na drvima, i to pod posebnim okom pravog majstora kuhinje što Zajko/Mačak/Golub ustvari jeste u pravom smislu te riječi. Cilj je da jelo provrije, a onda se rutiniranim pokretima do kraja spravljanja dodaje samo po jedno drvo i to po mogućnosti drvo graba sa kralupskog kraja.

Ekskluzivno objavljujemo sastojke Zajkinog Bosansko/bajramskog lonca:

– Kujruk juneći od 4 kg

– Peto najslađe teleće rebro

– 1 kg bravetine

– Mišići juneći 1kg

– 1/2 kg mrkve moštranske

– 3 glavice luka crvenog iz Tribižata pored Čapljine

– 2 glavice bijelog luka po slobodnom izboru

– Origano

– Lovorov list

– 2 kg fojničkog krompira

– 1/4 od glavice kupusa opet moštranskog

Važna napomena: 10 minuta pred kraj kuhanja ide original Džuveč iz konzerve.

I ako ne uspijete dobiti željeni ukus iako ste pratili sve upute iz ovog teksta onda vam nedostaje slijedeće: Zajkini gosti čije prisustvo ustvari daje onaj zadnji posebni šmek serviranom jelu, a to su gosti, prijatelji koje će Zajko/Mačak/Golub pozvati na ovu bajramsku gozbu, a mi ekskluzivno znamo i njihova imena:

Ivo Ištuk, Ivica Pekić, Goran Andrijanić, Srećko Džoja, Slaviša Vukičević, Kenan Šečerović, Sabe Karoca, Džafe, Nermin Bukva, Vehid Lišak, Mića Bešlagić, Enver Čehajić i specijalni gost Mešak Karavdić.

Posebna napomena: Svi pozvani su Zajkini gosti u prvih pola sata sijela, nakon toga svak sebi zove meze i piće!

Ovom prilikom ne možemo a da se ne prisjetimo jednog drugog velikog gurmana i majstora mezetluka, gospodina Hase Kese koji danas živi u dalekoj Australiji, a koji je krajem 1997. u amanet nam ostavio već nadaleko poznato “Meze za razgalu” koje je autorizovano i glavni je specijalitet na “Žutoj Gredi”:

“Meze za razgalu a la Haso Keso” (Originalna receptura):

“Preporučio bih nek’ uzmu  300 grama šampinjona, 300 grama teletine, i to fino nek’ se izdinsta. Nek’ stave jednu supenu kašiku senfa i nek poklope. Kasnije vegeta pri kraju ide, 15-20 minuta to nek’ skinu, nek malo ohladi i to je meze za razgalu.”

(preuzeto sa autentičnog audio zapisa sa Radija Visoko)

P.S. Iz obimnog razgovora s nekadašnjim kraljem voća i povrća izdvajamo jednu situaciju koja mu se desila odmah nakon rata kada je već kraljevski tron voća i povrća počeo predavati drugima koji su se bolje snašli u tranziciji i postratnom vremenu, o kojoj Zajko kaže:

“Prije rata dođe ti jedan čovjek meni kaže, Zajko treba mi 20.000 KM ne znam kad ću moći vratiti. Ja mu odmah bez riječi dam 20.000 KM, kasnije mi je i vratio pare. Nakon rata postane on “veliki” biznismen, a mene nigdje nema. Odem mu ja i kažem mu, možes li mi posuditi 200 KM za cekera, ne znam kad ću vratiti, na što mi on odgovori: ZAJKO, NE MORA ZNAČITI AKO SI TI MENI VALJ'O U ŽIVOTU DA I JA TEBI MORAM VALJAT'”. I nije mi htio posuditi 200 KM”

{joomplucat:217 limit=12|columns=4}

Proudly powered by WordPress