Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stadion FK Gračanica “Lug” ubuduće će nositi ime bivšeg igrača ovog kluba i gračaničkog šehida – Kemal Uzunalić Švabo

altUspavanost MZ Gračanica ovih dana u više navrata remeti FK Gračanica i dešavanja oko ovog jedinog sportskog kluba na području ove mjesne zajednice. Naime, nekoliko entuzijasta odlučilo se uhvatiti ukoštac sa nagomilanim problemima, te obezbijediti fudbalskom klubu normalno takmičenje u Općinskoj nogometnoj ligi Visoko.

Prvi korak učinjen je u petak, 2.9.2011, kada je održan sastanak zaljubljenika FK Gračanica, MZ Gračanica, ljubitelja fudbala i lokalpatriota. Sastanak je na svu sreću bio dobro posjećen od strane pravih ljudi, što je za ovaj klub značilo u tom trenutku opstanak u ONL Visoko, te ulazak u novu sezonu sa još boljim uslovima nego li su to bili ranijih godina. Od tog sastanka pa do danas mnogo je stvari napravljeno i urađeno. Određeni broj ljudi su se stavili na raspolaganje da pomognu klubu. Vrijedi spomenuti dvojicu entuzijasta koji su odlučili preuzeti na sebe čast i odgovornost vođenja i organizacije kluba, a to su: Adis Hajlovac i Gačan Mirnes. Već na prvom sastanku za trenera je imenovan po mnogima najbolji poslijeratni igrač NK Bosna, Sead Vranić, koji je na sebe preuzeo obavezu da klubu obezbijedi igrački kadar, te da obavi preregistraciju starih igrača i registraciju novih koji su se stavili na raspolaganje klubu, te da ubuduće organizuje treninge i druge aktivnosti neophodne za funkcionisanje same ekipe.

Pored imenovanja trenera FK Gračanica, novo rukovodstvo je predložilo i određene mjere s ciljem poboljšanja finansijske situacije u klubu, isplaćene su zaostale obaveze iz ranijih sezona i usvojeni modusi finansiranja klupskih potreba u narednom periodu.

Uporedo sa svim ovim predstavljeni su i novi dresovi marke Adidas u kojima će klub nastupiti u ovoj sezoni. Uz nove dresove tu su i nove lopte koje su donijele i prva tri boda u novoj sezoni.

I na kraju najvažnija vijest, bitna kako za klub tako i sve mještane MZ Gračanica: Jednoglasno je dogovoreno da se sadašnji stadion “Lug” preimenuje u stadion “Kemal Uzunalić – Švabo”.

Uzunalić Kemal (1968-1992) bivši je igrač FK Gračanica i, slobodno možemo napisati, jedna od legendi kluba. Bio je pripadnik Armije R BiH od 20.04.1992.g., a poginuo je braneći svoju domovinu i svoju Gračanicu 28.12.1992.g. u rejonu Crni potoci, Visoko, kao pripadnik Udarnog odreda. Nakon ekshumacije ukopan 08.08.1995.g. na mezarju u Lozniku. Uprava FK Gračanica će narednih dana i službeno obavijestiti Općinski nogometni savez o ovoj svojoj odluci, te ih zamoliti da se sve naredne utakmice i službeno vode kao utakmice koje se igraju na stadionu “Kemal Uzunalić – Švabo.”

Proudly powered by WordPress