Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada RS razmatra open source rješenja

Početkom sedmice Mark Shuttleworth, osnivač kompanije Canonical koja podržava najpopularniju Linux-baziranu distribuciju, Ubuntu, i Adnan Hodžić, lider lokalnog tima koji je prije nekoliko mjeseci uspješno organizirao DebConf 11 konferenciju, početkom sedmice u Banja Luci sastali su se sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, gdje se razgovaralo o mogućnostima migracije entitetskih institucija na Linux i open source rješenja.

Naime, predstavnici Vlade Republike Srpske su se uz podršku organizaciji DebConf 11 konferencije u Banja Luci, te posebno nakon uspješno održane konferencije zainteresirali za mogućnost migracije i implementacije open source rješenja, a ovaj sastanak predstavlja prvi korak u tom smjeru. Dolazak Marka Shuttlewortha iskorišten je još i za sastanak sa premijerom RS, odnosno ministrima nauke i tehnologije, te prosvjete i kulture.

Kao što je poznato, institucije Republike Srpske za svoje potrebe uglavnom koriste komercijalni softver, a smatraju da ova inicijativa predstavlja mogućnost određenih promjena i potencijalnih ušteda, po uzoru na neke druge evropske regije.

Više informacija o ovoj inicijativi bi uskoro trebalo biti poznato.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress