Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Visočki dobrovoljci vatrogasci ne mogu nositi ime grada

Formiranje profesionalne vatrogasne jedinice Visoko od strane Općinskog vijeća, izvršena je transformacija dotadašnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Visoko“ i preuzeti su njihovi  materijalni i ljudski resursi. S ovakvom odlukom Vijeća i stavom načelnika općine Muniba Alibegovića kako su „profesionalci“ njihovi  pravni nasljednici ne slažu se nekadašnji dobrovoljci – vatrogasci.

Prema zakonu, ako se rasformira društvo, sva imovina prelazi u vlasništvo Civilne zaštite uključujući i Vatrogasni dom, što se u ovom slučaju i dogodilo. Članovi DVD Visoko na čelu sa Salkom Karićem, od kojih su neki bili dobrovoljci više od 30 godina, zatražili su od načelnika općine Muniba Alibegovića suglasnost za ponovno formiranje društva.

Kako je za Visoko.co.ba izjavio Salko Karić, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Visoko“ od 1971.g., od načelnika općine Visoko Muniba Alibegovića je zatražena pismena suglasnost da novoformirano DVD nastavi nositi naziv „Visoko“, ali im nije udovoljeno. To bi praktično značilo vraćanje  zgrade, materijalnih sredstava i ljudstva u DVD Visoko, umjesto što su „profesionalci“ sada pod okriljem Civilne zaštite.

„Zaključkom Općinskog vijeća je formirana profesionalna vatrogasna jedinica čime je izvršena transformacija Vatrogasnog društva ‘Visoko’ u profesionalnu Vatrogasnu jedinicu ‘Visoko’ čime su preuzeti materijalni i ljudski resursi tog društva“ – navodi se u odgovoru načelnika Alibegovića inicijatorima formiranja Udruženja Vatrogasno društvo „Visoko“.

Također, načelnik Alibegović podržava formiranje dobrovoljnog vatrogasnog društva iz potrebe za očuvanjem i njegovanjem tradicije i pripremanja podmlatka za vatrogasnu jedinicu, ali ističe da to udruženje ne može nositi naziv „Visoko“ jer nije i ne može biti njegov pravni sljedbenik, već će biti tretirano kao i sva ostala udruženja na području općine Visoko.

Podsjećamo, Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko oformljeno je daleke 1897.g.,mjesec dana nakon velikog požara u Sarajevu. Društvo su formirale visočke zanatlije i to zvanično 17.septembra 1897.g.(navodi Salko Karić). Brojni članovi društva pokazali su spremnost u gašenju požara nekoliko godina kasnije  11.11.1911.g. u velikom požaru (jangiji) u Visokom, ali i u brojnim drugim intervencijama od vremenskih nepogoda do saobraćajnih udesa. Dobrovoljno vatrogasno društvo u Visokom je radilo do početka rata 1992.g. kada je predsjedništvo društva donijelo odluku da se prekida rad organa društva zbog ratnih dejstava.

Svih godina rada društvo je okupljalo članove i simpatizere, dobrovoljce tada zaposlene u KTK, TI Vitex i brojnim drugim firmama, okupljajući pojedince koji su bili ispomoć profesionalcima  koji su se borili s vatrenom stihijom. Danas je situacija puno drugačija. Profesionalnu vatrogasnu jedinici čini devet članova i oskudna vatrogasna oprema stara više decenija.

U ratnom periodu većina vatrogasaca je demobilisana, jedan je izgubio život, a  trojica su ranjena u periodu od 1992-1995.g.Tokom rata je formirana specijalizovana vatrogasna jedinica pri Civilnoj zaštiti koja je bila smještena u Vatrogasnom domu zajedno sa Teritorijalnom odbranom. Među vatrogascima je bilo radnika KTK, Vitexa i drugih preduzeća, ali i brojni pioniri koji su se učili vatrogasnim vještinama.

Po završetku rata vatrogasni dom je bio većim dijelom devastiran, a obnovljen je sredstvima malezijske Vlade.

DVD Visoko trebalo se preregistrovati 1996.g., ali se to nije desilo zbog nedostatka uslova za rad. Čak ni značajna 100. obljetnica nije obilježena.

„ U peridu od 1996-2008.g. vatrogasci su radili nezakonito. Oni su bili Radna zajednica pri Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. 2008.g. prema važećem zakonu  vatrogasci su prešli u Civilnu zaštitu i postali su profesionalci vatrogasci. Međutim, društvo i dalje postoji, ali nema članova, odnosno nikada nije ni prestalo sa radom. Ispada da smo dobrovoljci protiv profesionalaca – ali to nije istina. Treba ići u korak s vremenom, da postoje profesionalci, a da su im dobrovoljci ispomoć.“ – ističe u razgovoru Karić.

Također, dobrovoljna vatrogasna društva  ostvaruju brojne donacije i pomoći kako od pojedinaca tako i od kolektiva, a visočko vatrogasno društvo je za to uskraćeno zbog prefiksa „profesionalci“. Trenutno raspolažu sa starom i dotrajalom opremom, a ovu jedinicu čini ukupno devet angažovanih profesionalaca što je nedovoljno za većinu eventualnih  situacije u kojima se može tražiti njihova intervencija. Dobrovoljci su ti koji su kroz stotinu i više godina bili ispomoć profesionalcima i njihovo postojanje ima svrhu.

Saznajemo da su vatrogasci – profesionalci također podnijeli inicijativu za formiranjem dobrovoljnog vatrogasnog društva. Nije nam poznato da li i oni insistiraju na nazivu „Visoko“.

{joomplucat:256 limit=15|columns=3}

Proudly powered by WordPress