Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

VIDEO:Počelo suđenje visočkoj četvorki za prevaru žiranata

Na Kantonalnom sudu u Zenici danas je počelo suđenje četvorki iz Visokog, na čelu sa Ejubom Mušinbegovićem, koja je od 2003. do 2008. godine na prevaru podigla čak 274 kredita u vrijednosti većoj od pet miliona maraka, većinom u Reiffeisen i IK banci. Sudi im se za produžena krivična djela zloupotrebe položaja i ovlašćenja. Prema opisu iz optužnice, optuženi su radili u dogovoru s bankarskim službenicima. Tokom suđenja bit će saslušano 280 svjedoka.

Ejub Mušinbegović, rukovodilac u preduzeću Centortrans-bus Eurolines i Ahmed Tabak, direktor firme Teem, optuženi su da su lažirali podatke u formularima za kredit, kako za nosioce kredita, tako i za žirante, dok su im prema optužnici u tome pomagali Ekrem Smajlović i Fetah Hindija, svi iz Visokog.

Na Kantonalnom sudu u Zenici počelo je suđenje bivšim rukovodiocima Centrotransa u Visokom optuženim za tešku kreditnu prevaru.
(RTV Zenica)
http://www.youtube.com/watch?v=2PLzgMxTe2g

Počelo suđenje za kreditnu prevaru u Visokom

Bivši rukovodilac poslovnice Ejub Mušinbegović, njegovi saradnici Fetah Hindija i Kemal Smajlović, te vlasnik privatne firme TM Company iz Visokog Ahmed Tabak, terete se da su obmanom i krivotvorenjima dokumentacije u periodu od 2003. do 2008. godine kod sedam komercijalnih banaka podigli ukupno 274 kredita, čime su banke, korisnike kredita i žirante oštetili za više od četiri miliona maraka.

Nakon čitanja optužnice i uvodne rasprave, predsjedavajući sudskog vijeća Nermin Tešnjak odgodio je otvaranje glavnog pretresa za 10. oktobar.

Naime, optuženi Mušinbegović, Hindija i Smajlović pregovaraju s tužilaštvom oko sporazumnog priznanja krivice, tako da je sudija Tešnjak ostavio dvjema stranama prostora da finaliziraju pregovore.

Optuženi Tabak najavio je svoju odbranu i iznošenje dokaza, tako da je izvjesno razdvajanje postupka, ukoliko se bivši predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Visokom, Mušinbegović i njegovi saradnici nagode s tužilaštvom.

(ZEDA)
Posted in BiH
Proudly powered by WordPress