Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Svečano otvorena nova džamija u Vratnici

U prisustvu velikog broja vjernika, predstavnika Rijaseta IZ u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem, predstavnika medžlisa IZ Visoko i drugih medžlisa, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti općine Visoko na čelu sa načelnikom općine Munibom Alibegovićem, danas je u Vratnici kod Visokog svečano otvorena nova džamija. Džamiju je svečano otvorio džematlija Nermin Kadrić-Buco zajedno sa reisom Mustafom ef. Cerićem, koji se ovom prilikom i obratio mnogobrojnim gostima i vjernicima, a zanimljivost je da je na ovo otvorenje reis poslao i svog izaslanika, a i sam je prisustvovao otvorenju, što inače nije čest slučaj.

Izgradnja nove džamije započeta je na temeljima stare džamije koja je proklanjana 1950. godine na čelu sa imamom rahmetli Ešref-efendijom Kovačevićem, kaligrafom čija djela čine sastavni dio i ove nove džamije. Stara džamija je pretrpjela velika oštečenja tokom agresija na BiH, jer se džemat Vratnica u tom periodu nalazio na prvoj ratnoj liniji, te nije bila uslovna za obavljanje vjerskih dužnosti, nakon čega je 1998. godine donesena odluka da se počne sa gradnjom nove džamije. Današnja džamija raspolaže sa 230 m2 molitvenog prostora i 160 m2 ostalog korisnog prostora koji čine učionica za vjersku poduku, abdesthana, gasulhana, sanitarni čvorovi, kotlovnica, čajna kuhinja, kancelarija, garaža i bunker za ugalj.

Vrijednost izgradnje džamije sa munarom koja je visoka 32 metra, uređenje harema i imamske kuće iznosila je 624.000 KM, a uz ovu novčanu vrijednost važno je napomenuti dobrovoljni angažman džematlija kroz akcije i pojedinačno angažovanje prilikom izgradnje džamije. Glavna poluga za sve radove u džamiji i oko nje bio je građevinski tehničar Halim Brkić.

Na otvorenju džamije prisutnima su se obratili i izaslanik reisa Cerića, načelnik općine Munib Alibegović, te drugi gosti, a predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije se u svom govoru zahvalio svim vakifima ove džamije, te mnogobrojnim donatorima i sponzorima uz čiju pomoć je džamija i izgrađena, te upriličena ova svečanost.

{joomplucat:271 limit=40|columns=4}

{joomplucat:272 limit=40|columns=4}

Proudly powered by WordPress