Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poslodavci kritikuju Vladu FBiH i inspekcije

Upravni odbor Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona zaključuje da se poreski obveznici u Federaciji BiH nepravedno opterećuju novim nametima. Neprimjerenim ocjenjuju i praksu pojedinih inspekcijskih organa u borbi protiv rada na crno.

– Ustavni sud Federacije utvrdio je da je Vlada Federacije prekoračila svoja ustavna ovlaštenja donoseći Uredbu o šumama. Primjer je jedna firma iz Zenice koja zapošljava 700 radnika i koja na ime naknade za šume na godišnjem nivou mora izdvojiti 50 hiljada maraka – navodi se u saopćenju za javnost. Poslodavci stoga traže da se doprinosi u našoj zemlji određuju kao u zemljama Evropske unije, te da se i privatnim poduzetnicima napokon dozvoli da sudjeluju u kreiranju aktuelnih zakonskih propisa, kojima bi bili zadovoljni i državni organi i poreski obveznici.

Upravni odbor Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona također je zaključio da se pojedini inspektori na svim nivoima ponašaju kao ‘slobodni strijelci’, zahtijevajući i da se u ovoj oblasti uvede red. Zahtijeva se uvođenje zaštitnih mjera za domaću proizvodnju te utvrđivanje udjela domaće proizvodnje u velikim trgovačkim lancima kakvi su Konzum, Merkator, Tuš i Interex, koji bi u svom asortimanu morali imati 40 do 50 posto domaćih proizvoda.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress