Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Naš odnos prema najpopularnijem izletištu “Ravne”

Vrlo često uzimamo sebi za pravo da pričamo o drugima i općenito o kulturi življenja i odnosu prema općem dobru, a da pri tome ne vidimo sopstvene gluposti i prizemni odnos prema tim dobrima. Posljednji primjer zabilježen je na izletištu “Ravne” proteklog vikenda. Lijepo vrijeme izmami izletnike koji na Ravnama uz jelo i piće provode ugodno poslijepodne, ali ono što ostave iza sebe najbolje govori o našoj kulturi i odnosu prema prirodi i našem najpopularnijem izletištu, koje je dodatno interesantno i privlači turiste iz cijelog svijeta nakon iskopavanja Tunela Ravne u sklopu istraživanja tima Semira Osmanagića. Ovim povodom izjavu smo zatražili od Asmira Hodžića, direktora JKP “Gradska Groblja”, firme koja je izvodila radove na postavljanju klupa, stolova i ostale infrastrukture koja bi trebala biti na usluzi izletnicima.

“Glavni problem što nakon svakog vikenda Ravne liče na deponiju smeća jeste prvo u nekulturi onih koji dolaze gore, dakle problem je u nedostatku svijesti tih ljudi o tome da i nakon njih drugi izletnici dolaze i koriste postavljene klupe, stolove, roštilje … Nakon toga krivicu snosi i općinska inspekcija koja ne provodi upravni postupak. I ono malo predmeta što dođe na Sud pada u vodu jer komunalna inspekcija ne provede postupak kako treba. Ovim putem pozivam sve one savjesne građane općine Visoko ukoliko se nađu u situaciji kada se neko neprimjereno ponaša prema imovini na izletištima da pozovu ili općinsku inspekciju ili direktno JKP ‘Gradska Groblja’ i prijave slučaj.”

Podsjećamo, 2003. godine na izletištu “Ravne” postavljene su nove klupe, roštilji, kućice, dječije igralište u vrijednosti 80.000 KM. Prošle godine u rekonstrukciju postojećih objekata uloženo je dodatnih 10.000 KM, a posljednji slučaj koji smo fotografisali između ostalog pokazuje i kako nesavjesni izletnici iz sebi poznatih razloga čak i vatru pale na drvenim klupama.

{joomplucat:276 limit=12|columns=4}

I to je Visoko ….

Proudly powered by WordPress