Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na UKC-u Tuzla Prvi simpozij o liječenju karcinoma jednjaka

Klinika za hirurgiju UKC-a Tuzla organizovala je danas Prvi simpozij o liječenju karcinoma jednjaka. Simpozij je namijenjen specijalistima hirurgije, onkologije, gastroenterologije i anesteziologije, a predavači su eminentni stručnjaci pomenutih oblasti iz Zagreba.

Hirurgija karcinoma jednjaka je složena hirurška disciplina za koju je potrebno stručno znanje, trening i tehnološka opremljenost, po kojoj su zasigurno prepoznatljivi liječnici sa UKC-a Tuzla. Kako bi se ostvarile ambicije da Tuzla postane regionalni centar u liječenju karcinoma jednjaka vrši se kontinuirana edukacija i razmjena iskustava sa najboljima u ovoj oblasti.

„U tom pogledu je osmišljen ovaj mali današnji simpozij, gdje će se iskustva Kliničkog bolničkog centra u Zagrebu moći prenijeti na adekvatan način iznošenjem predavanja različitih progžfila stručnjaka“, rekao je prof.dr.sc.Dinko Stančić-Rokotov, torakalni hirurg KBC Zagreb.

Zbog položaja u organizmu, vrlo često je teško dijagnostikovati karcinom jednjaka, te je neophodna adekvatna pažnja i tretman pacijenta.

„Mi smo i do sada radili operacije na jednjaku i možemo reći dosta uspješno, ali svakao iskustva koja preuzimamo od drugih centara, pogotovo kada se radi o Kliničko bolničkom centru u Zagrebu, odnosno Rebro, sigurno je da oni predstavljaju lidera u regiji kada govorimo o toj patologiji“, ističe prof.dr.med.sci Zijad Rifatbegović, direktor Klinike za hirurgiju UKC Tuzla.

Klinički centar u Tuzli godišnje bilježi između 15 do 20 pacijenata sa resektabilnim procesom na jednjaku, što je mali broj u odnosu na sveobuhvatan broj ovih oboljenja u BiH.

Proudly powered by WordPress