Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Usvojen Nacrt budžeta

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), sa 24 glasa za i osam protiv, donijela je jučer Nacrt kantonalnog budžeta za 2012. godinu i uputila ga u javnu raspravu, u trajanju od 20 dana, zajedno sa Zakonom o njegovom izvršenju. Prema Nacrtu kantonalnog budžeta, planirani su prihodi od 275 miliona KM, za 3,78  odsto ili 10,5 miliona KM više u odnosu na projekcije budžeta za 2011. godine.

Poslaničke primjedbe odnosile su se prije svega na drastično smanjenje transfera u oblasti kulture, sa tri miliona na 1,5 milion KM. – 60 odsto budžetskih sredstava odnosi se na plaće budžetskih korisnika.

Kapitalna sredstva za oblast visokog obrazovanja u budžetu nisu planirana, niti za oblast pravosuđa. “Transfer za poticaje privrednim društvima neznatno je povećan i iznosi dva miliona KM”, izjavila je kantonalna ministrica za finansije Amra Babić. Dodala je da su tužbeni zahtjevi prema Vladi ZDK dostigli iznos od 43 miliona KM, te da za 2012. ostaju i obaveze vraćanja kredita. Sjednici Skupštine ZDK, suprotno dosadašnjoj praksi, nisu prisustvovali čelnici sindikata budžetskih korisnika, osim Sindikata policije, u znak protesta što nisu na vrijeme konsultovani oko Nacrta budžeta ZDK.

Proudly powered by WordPress