Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sajam organske hrane, poljoprivredne proizvodnje i etno/narodnog stvaralaštva(OPPEN-s)

Asocijacija organskih proizvođača ZDK je organizator Sajam OPPEN-s Zenica 2011. Na čelu Direkcije sajma je Muharem Šeper.

Sajam OPPEN-s će se održati od 9. do 12. novembra 2011.godine u strogom centru Zenice na trgu Alije Izetbegovića. Sajam OPEN-s je po svojoj organizaciji, sadržajima poseban i drugačiji od drugih. Imat će veliki broj sadržaja, oko 200 izlagača prije svega organske hrane, poljoprivrednih proizvoda i mnogi drugi sadržaja.

Pokrovitelji sajma su: Općina Zenica, Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK, Ministarstvo za privredu ZDK, Turistička zajednica ZDK i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu FBiH.

 

Suorganizatori Sajma su: Turistička zajednica ZDK i Muzej grada Zenice.

 

Partneri Sajma su: Asocijacija organskih proizvođača FBiH, Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica i Ansambl Bosnia Folk.

Direkcija sajma se potrudila da sajam, koji će trajati 4 dana, ima sadržaje koji će sigurno privući pažnju posjetioca ne samo iz Zenice ZDK već i šire.

Izlagački prostor će biti na 2000 km2 zatvorenog prostora i nekoliko hiljada kvadratnih metara otvorenog prostora. Uz izlagače organske hrane, poljoprivrednih proizvoda bit će prisutni i izlagači iz oblasti turizma, nevladine organizacije iz oblasti ekologije, poljoprivredne zadruge, općine, fondacije, udruženja žena itd.

ORGANSKA HRANA:

Na Sajmu OPPEN-s Zenica 2011. će sa svojim proizvodima biti prisutni proizvođači organske hrane. Već sad je velika zainteresovanost proizvođača, te očekujemo veliki broj izlagača organske hrane koji će sa svojim proizvodima obogatiti ponudu našeg sajma.

 

POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA:

 

Također smo predvidjeli da obezbjedimo prostor i prisustvo poljoprivrednih proizvođača koji će se prezentovati sa svojim proizvodima. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača će biti sa područja čitave BiH sa poznatim proizvodima (krompir, mrkva, luk, jabuka itd).

Svakako da smo predvidjeli da nagradimo najbolje i najveće poljoprivredne proizvode kao i najljepše uređen štand.

 

 

KUĆNE RADINOSTI:

 

Na Sajmu smo predvidjeli i prisustvo izlagača i proizvođača različitih kućnih radinosti koji će prezentujući svoje proizvode pokazati svoj talenat, a nadamo se i zaraditi jer mi želimo na ovaj način dati im podršku za njihov trud i želju za radom i zaradom. Kad su u pitanju kućne radinosti misli se prije svega na proizvode od drveta, različitih predmeta od metala, kamena, žice itd.

 

TURISTIČKA ZAJEDNICA I PREZENTACIJA TURISTIČKE PONUDE:

 

Turizam i turistički sadržaji su sastavni dio ponuda sajmova koji promovišu poljuprivredu, ekologiju i zdrav život. Mi želimo kroz prisustvo predstavnika turističkih zajednica kantona sa područja Federacije BIH i šire, kao i općina koje bi prezentovale svoje planove i napore za razvojem svojih turističkih sadržaja, obogatiti ponudu našeg sajma a u isto vrijeme pomoći predstavnicima turističkim zajednica i općina da na jednom mjestu hiljadama posjetioca našeg sajma prezentuju svoje planove, realizovane projekte, historijske lokalitete i viziju daljeg razvoja turizma na našim područjima. Osim turističkih zajednica i općina, predstavile bi se i domaće turističke agencije, kao i udruženja koja se bave promocijom turizma u BiH i šire.

 

PREZENTACIJA POLJUPRIVREDNIH, EKOLOŠKIH I DRUGIH UDRUŽENJA:

 

Planirali smo da budu prisutna i udruženja koja su bliska poljuprivredi i i promociji zdrave hrane. Na području općine Zenica i ZDK aktivno je desetine poljoprivrednih zadruga i udruženja čiji je cilj udruživanje proizvođača, promocija i zajednički nastup na tržištu. Također ima dosta ekoloških organizacija koja se bore i promovišu čistu i zdravu okolinu, koja je osnovni preduslov za razvoj poljoprivrede i zdravu organsku hranu. Mi želimo da na jednom mjestu ta udruženja kroz razmjenu iskustava i prezentaciju svojih ideja ojačaju svoje aktivnosti.

 

 

PREZENTACIJA MUZEJSKIH EKSPONATA IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE (MUZEJ GRADA ZENICE):

 

Direkcija Sajma OPPEN-s želi organizovati sajam koji će biti prepoznatljiv i koji će svojim različitim sadržajima privući što veći broj posjetilaca, i na taj način kvalitetno promovisati oblast poljoprivrede, organske hrane. Muzej grad Zenice će se predstaviti na sajmu kroz prezentaciju muzejskih eksponata koje posjeduje iz oblasti poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. Tako da bi i kroz ovaj sadržaj imali cjelokupan razvoj poljoprivrede na jednom mjestu. Prošlost, sadašnjost i budućnost na jednom mjestu, na Sajmu OPPEN-s Zenica 2011.

 

PREZENTACIJA POLJOPRIVREDNIH MAŠINA:

 

Na Sajmu će se predstaviti i proizvođači i prodavači poljoprivrednih mašina koje su neophodne za ubrzan razvoj poljoprivrede. Ovom ponudom želimo obogatiti sadržaje, a također da posjetioci i poljoprivrednici saznaju kakva je ponuda i cijene poljoprivrednih mašina.

 

BOSANSKA SOFRA-GASTRO RADIONICA

 

Direkcija Sajma je također planirala da organizuje i bosansku sofru-gastro radionicu na način da će žene koje su okupljene u udruženje žena koje proizvode i prave hranu na licu mjesta pokazati posjetiocima Sajma kako se prave neki bosanski specijaliteti (razne pite, jufke, i druga hrana), a posjetioci Sajma će imati mogućnost i probati hranu koju budu žene pravile u gastro radionici.

 

 

FESTIVAL FOLK INTER FEST:

 

Veliki broj sadržaja Sajma obogatit će i dosta sadržaja iz oblasti kulture, tradicije i narodne baštine BiH naroda.

U sklopu Sajma OPPEN-s Zenica 2011. organizovat ćemo i Festival Folk Inter Fest – dječiji internacionalni festival folklornih igara na kojem će učestvovati oko 500 učesnika iz BiH i drugih zemalja. Tokom četiri dana Sajma posjetioci će imati mogućnost da uz foklorne igre, muziku uživo i pjesmu uživu, provedu kvalitetno vrijeme. Na festivalu će se predstaviti i folkorne grupe iz Srbije, Crne Gore, Turske i Hrvatske. Na ovaj način želimo obogatiti sadržaje i ponudu našeg sajma koji će biti tradicionalan i, nadamo se, uspješan mnogo godina. Očekujemo da na festival u sklopu Sajma dođe oko 30 kulturno-umjetničkih društava. Učešće će uzeti i tamburaši, kao i mažoretkinje.

 

 

DJEČIJI SEVDAH FEST:

 

Sevdalinka je bogatstvo BiH, te je direkcija Sajma odlučila da organizuje u sklopu promocije kulturno-narodne baštine i Dječiji Sevdah Fest takmičarskog karaktera na kojem će djeca pjevati poznate sevdalinke. Na ovaj način želimo prezentovati našu sevdalinku kroz promociju mladosti. Očekujemo i veliki broj prijava na ovu manifestaciju, a posjetioci će imati priliku da uživaju u izvedbi sevdalinki talentovane djece.

 

SIMPOZIJ-NAUČNI SKUP (RAZVOJ I BUDUĆNOST POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE u ZDK i BiH):

 

Na sajam ćemo pozvati i eminentne stručnjake iz oblasti poljoprivrede, poljoprivredne proizvodnje, organske hrane i organizovat ćemo simpozij-naučni skup na temu: Razvoj i mogućnosti poljoprivredne proizvodnje ZDK i u BiH. Očekujemo veliki broj učesnika koji će uzeti učešće na simpoziju-naučnom skupu i koji dati dosta ideja, zapažanja i vizija daljeg razvoja BiH i poljoprivredne proizvodnje.

 

NAJVEĆA HELJDOPITA NA BALKANU (NJENO VELIČANSTVO HELJDOPITA):

 

Posebnost našeg sajma će biti najveća heljdopita na svijetu (Njeno veličanstvo heljdopita) koja će težiti oko 1000 kg, prečnika 5X5. Džinovska heljdopita će biti položena na velikoj siniji/sofri koja će biti prečnika 5X5 metara. Pita će u cijelosti biti podjeljena posjetiocima našeg sajma kao poklon Direkcije Sajma OPPEN-s  Zenica 2011. Direkcija sajma je kontaktirala i predstavništvo Ginisove knjige rekorda u Londonu i dostavila informacije vezane za heljdopitu.

 

PROMOCIJA I PREZENTACIJA  SREDNJIH ŠKOLA:

 

Na sajmu će biti prisutne i srednje škole čiji će učenici raditi praksu na sajmu. Učenici škola će aktivno učestvovati u organizaciji pojedinih segmenata sajma i na taj način teoriju pretvoriti u praksu. Prije svega mislimo na ugostiteljsku školu, ekonomsku školu-smjer turizam itd.

 

LITERARNI RADOVI I NAGRADE:

 

Direkcija sajma se opredjelila i da za mlade pripremi prigodne nagrade, a cilj je da se mladi osnovnih, srednjih škola i fakulteta takmiče kroz pisanje literarnih radova na temu organske hrane i poljoprivredne proizvodnje. Ovo je svojevrsna promocija među mladima organske hrane i poljoprivredne proizvodnje gdje očekujemo veliki broj zainteresovanih mladih ljudi.

 

 

Ovo su samo od nekih sadržaja koji će biti na našem sajmu, gdje ćemo na najbolji mogući način promovisati Zenicu, ZDK, BiH. Zenica je otvoren grad. Sajam OPPEN-s je otvoren za sve …

 

 

Kontakt tel: 061 774 686                              PR menadžer Sajma  Jasmin Imamović

Proudly powered by WordPress