Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Molim vas, ne rušite mi više moju rukometnu kuću”!

Gospodin Kemal Vražić-Ibe je u našu redakciju poslao jedno otvoreno pismo namjenjeno predsjednici RK”Bosna-Prevent”, gospođi Edini Hasečić (iako u pismu ime nigdje nije spomenuto) uz molbu da ga objavimo. Mi smo to i uradili i prenosimo pismo u cijelosti, a naravno gospođi Hasečić ostavljamo mogućnost da istim putem i odgovori gospodinu Vražiću, ako to želi:

– Agonija moje Bosne koja traje dugo, kulminirala je. Najnovije „žigosanje“ i odbacivanje četvorice vrsnih rukometaša, ne zvuči samo kao još jedno sramoćenje i nova rasprodaja ugleda kluba. Bestidno je za Vas predsjednice koja se više morate osjećati prozvanima što ste naštetili ugledu kluba u proteklim sezonama na svim poljima, što svojim radom, a još više neradom, nebrigom i neznanjem. Vaše „Društvo jednog lica“ u ulozi predsjednice našeg rukometnog kluba je davno izgubilo kompas, pod uslovom da ste uopće nekada i imali taj kompas. Vaši „napori“ u očuvanju i oplemenjivanju imidža visočkog rukometa doveli su klub u stanje opće katastrofe i totalnog uništenja svega onoga što je godinama građeno od temelja, pa do puta ka klubu evropskog formata. Posljednja dešavanja su vrhunac i potvrda Vaše nesposobnosti.

Da li ste Vi uopće svjesni svojih grešaka, promašaja u radu i funkcioniranju jedne sportske ekipe ovog formata? Znate li Vi uopće koliko vremena, rada i sredstava je potrebno da bi se stvorio jedan kvalitetan igrač? Otkud vama pravo da se igrate sportskim i ljudskim sudbinama. Da li ste Vi svjesni broja igrača koji su za vrijeme Vašeg dosadašnjeg „predsjednikovanja“ otišli „milom ili silom“ iz kluba? Vaše egzibicije (dovođenje pet stranaca) i iskakanje Vas i Vaših istomišljenika iz unaprijed zadanih financijskih okvira, doveli su moj rukometni klub na ivicu bijede. Ali svjesni ste, jer Vam je to bio i cilj. Koliko je samo bivših i sadašnjih igrača, uspješnih privrednika, simpatizera rukometa, zbog Vas i gomile Vaših nakaradnih stavova i odluka otišlo u pasivno posmatranje Vašeg rukometnog gubilišta?

Svi oni su rukometne veličine koji su godinama sa velikim ličnim odricanjima trasirali prepoznatljivi  put visočkog rukometa. Vi imate pravo da ste rukometna neznalica, ali nemate pravo da vršeći ovu funkciju zaboravite na učtivost, poštovanje i transparentnost, kako prema članovima kluba i igračkom kadru, tako i prema široj sportskoj javnosti. Sposobnosti koje Vi posjedujete, dovele su do kraha jednog od najorganizovanijih poslijeratnih kolektiva u BiH, u situaciju da od jednog veoma cijenjenog simbola rukometa, napravite poligon za iživljavanje stupidarija Vas i Vama sličnih istomišljenika, istovremeno rasipajući nezanemarljiva povjerena Vam novčana sredstva.

Nemate pravo i dalje odugovlačiti nešto što se odavno nameće kao jedino rješenje i neminovnost, a sve u interesu i dobrobiti visočkog rukometa, te i Vaše građanske odgovornosti. Koliko god se to protivilo sa Vašim narcisoidnim stavovima, samodopadnošću i osobnim frustracijama, morate shvatiti da dosadašnje strpljenje svih ljubitelja sporta, a naročito rukometa je odavno isteklo i zahtjeva samo jedan Vaš potez- OSTAVKU.

Na kraju ove tragedije, Vi ćete ipak pomoći ovom klubu i uprkos Vašim osobnim limitima podnijeti OSTAVKU, a sve samo u interesu očuvanja i onoga malo što niste uspjeli uništiti za vrijeme vašeg gazdovanja u RK“Bosna Visoko.

Moja Bosna je ljubav većine stanovništva naše općine i višestruko nadilazi Vaš egoizam!, stoji u otvorenom pismu Kemala Vražića-Ibeta

U prilogu imamo i kompletnu biografiju i sportsku karijeru gospodina Vražića u kojoj je osim Bosne, igrao i za klubove u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, te bio reprezentativac bivše Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, kao i jedan od osnivača Rukometnog saveza BiH poslije rata i prvi direktor rukometne reprezentacije BiH. Dobio je i brojna priznanja, kao što su najbolji sportista Visokog, najbolji sportski radnik, te nagrade za životno djelo u ovom sportu od strane Općine i Rukometnog saveza.

Proudly powered by WordPress