Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Trendovi kada je riječ o razmjeni poruka putem interneta: Političari “bježe” na aplikacije koje vole ISIL i Edward Snowden

Nakon što je na ročištu pred Sudom BiH tužilac počeo čitati i poruke poslane preko Vibera, postalo je napokon jasno kako se u BiH ne prisluškuju samo telefonski pozivi i ne sakupljaju samo SMS poruke pa su, čini se, političari zatražili najbolji savjet kako zaštititi svoje privatne prepiske.

Bježimo na Telegram

Opće je poznato kako novinari zbog prirode posla imaju brojeve mobitela “svakog ko u ovoj državi nešto znači”. Od ponedjeljka je, sudeći prema onome što vidimo, gotovo kompletna izvršna i zakonodavna vlast na državnom i entitetskim razinama, a širi se to i naniže, rijetko “viđena” na Viberu kao najpopularnijem klijentu u BiH za (besplatno) dopisivanje i pozivanje.

U međuvremenu ne prestaju obavijesti na Telegramu, koji je do sad u BiH koristilo relativno malo ljudi, koje nam javljaju da su se dužnosnici prijavili na taj program koji se do sad pokazao (gotovo) neprobojnim. Aplikacija koju odavno koriste milioni ljudi, postala je u samo par dana apsolutni hit, posebno među opozicijskim političarima u Republici Srpskoj! Veliki broj onih iz vladajuće stranke, posebno koji su na funkcijama ministara, odavno ga koriste. No, osjetno se i veći broj federalnih zastupnika odlučio “skinuti” s Vibera.

Za Viber je, svakome ko imalo prati razvoj tog softvera, odavno jasno da mu je enkripcija gotovo pa nikakva. Posebno zabrinjavajuće trebalo bi biti to što mu je sjedište na Kipru, a programeri i većina servera u Bjelorusiji i Izraelu odakle su doskora bili i vlasnici. Kasnije su ga kupili Japanci, ali… U Viberu ističu kako su poruke “šifrirane prilikom prijenosa”, no problem je što ne postoji takozvano “end-to-end” šifriranje podataka, što bi u prijevodu otprilike značilo da korisnik šalje “zaključanu” poruku korisniku koji ima “ključ” da je otvori i pročita. Dakle, pristup porukama poslanih preko Vibera ima svatko ko se nađe “u sredini”.

Telegram tu dominira nad Viberom. Osnivač kompanije koja je razvila taj softver je ruski emigrant Pavel Durov (1984), kojem su ruske vlasti zbog odbijanja saradnje s ruskom obavještajnom agencijom FSB doslovno otele kompaniju. A on je onda osnovao novu koja je razvila Telegram kako bi se, u početku, protivnici Vladimira Putina, bilo političari bilo novinari bilo članovi nevladinih organizacija kako u Rusiji tako i izvan nje, mogli dopisivati i uključuje “end-to-end” šifriranje. Kod ove aplikacije je potpuno otvoren (open source) i može ga na Telegramovoj stranici svako pročitati. Štaviše, Durov nudi nagradu od 300.000 dolara onome koji mu nađe manu, a to se, od kad postoji još nije dogodilo. Koristi vlastitu MTProto enkripciju koja je kombinacija čak tri druge, 256-bitnu AES, 2048-bitnu RSA i Diffie–Hellman enkripciju. Dovoljno da ga svi ocijene s “deset zvjezdica” za sigurnost i da ga režimi, poput Rusije, Kine, Irana ili Saudijske Arabije, proglase “državnim neprijateljem”. Kuriozitet je da ovu aplikaciju svojim ratnicima i simpatizerima toplo preporučuje i ISIL!

Pošalji mi Signal

No, oni pravi znalci, a to u BiH vidimo kod šefova političkih stranaka i policijskih i obavještajnih agencija (posebno onih školovanih na akademijama u inostranstvu) te ministara, osim od dodatno popularnog Telegrama, odavno koriste Signal (objedinjeni bivši TextSecure i RedPhone), također kod nas relativno nepoznatu aplikaciju. Sudeći prema prijavljivanju na ovaj program, i ostali politički dužnosnici sad su obaviješteni da bi bilo dobro da se odmaknu od Vibera i da, uz Telegram, koriste upravo ovu aplikaciju.

Koliko je Signal siguran govori i izjava Edwarda Snowdena, bivšeg obavještajca Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), koji je zbrisao iz službe sa gigabajtima podataka o američkom prisluškivanju svakog na ovoj planeti, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel. A ako Snowden, koji se pretvorio u najvećeg borca za privatnost na internetu, nešto “toplo preporuči” u više navrata, valjda bi mu trebalo vjerovati. Ako ni to nije dovoljno, onda je dovoljno pročitati raspravu u američkom Senatu o tome kako osigurati privatnost tamošnjih zakonodavaca koja je zaključila preporukom da se koristi – Signal. Ova aplikacija koristi gore pomenuto “end-to-end” šifriranje, a za razliku od Telegrama omogućuje i enkriptirane pozive. I ova aplikacija je otvorenog koda, koji također svatko može pročitati, analizirati i negodovati ako mu nađe manu. Moxija Marlinspika i njegovu ekipu, između ostalih, finansira Fondacija za slobodu medija.

No, baš nekako kao i s atomskom energijom koja je od korištenja u civilne svrhe postala bomba za masovno uništavanje, tako je i Signal, od dobre namjere, postao “oružje” koje koriste teroristi, recimo ISIL-a. Sudeći prema dokumentima NSA-a koje je u javnost preko Guardiana pustio Snowden, ova američka obavještajna agencija je Signal proglasila “noćnom morom”.

Viber

Najpopularnija aplikacija u BiH nudi prilično lošu enkripciju i (zasad) nema “end-to-end” šifriranje koje bi u prijevodu otprilike značilo da korisnik šalje “zaključanu” poruku korisniku koji jedini ima “ključ” da je otvori i pročita. Naše obavještajne službe posjeduju softver kojim mogu pratiti svu komunikaciju preko Vibera, uključujući i poruke i pozive.

Facebook Messenger

Stara je tvrdnja da ono što CIA nije uspjela godinama da je to napravio Facebook. Danas svi dobrovoljno objavljuju gdje su, s kim su, šta jedu… Budući da podliježe zakonima zemlje u kojoj posluje, Facebook to rado dijeli i sa službama koje to zanima, a enkripcija poruka koje se šalju preko njegovog Messengera otprilike je ista kao i kod Vibera, pa ga ne moraju ni pitati. Isto vrijedi i za Instagram.

Hangouts

Aplikacija koju je razvio Google i koju moramo imati ako koristimo Gmail ili Android telefon, ne razlikuje se od Facebook Messengera i Vibera. Ni Hangouts ne koristi “end-to-end” šifriranje, a Google je javno priznao kako može čitati sve poruke koje se šalju preko njega i da sve te poruke može dostaviti vlastima koje im uruče sudski nalog. Vlasnik nije isti, ali po enkripciji je Hangoutsu sličan i Twitter, ako govorimo o slanju izravnih poruka preko njega.

 Skype

Svi kažu kako se ovoj aplikaciji, posebno ako se koristi za poruke, moglo donekle i vjerovati prije nego što ju je kupio Microsoft. O kodu Skypea ne zna se ništa i niko nema uvid u njega. Microsoft, prema Snowdenu, radi isto što i Google. Dodatno ugrožavanje privatnosti došlo je iz Microsofta s operativnim sistemima Windows 8 i Windows 10, a onaj ko se dodatno zadubi u postavke privatnosti vidjet će da dijeli sve podatke kao na Facebooku.

WhatsApp

Facebook je za ovu aplikaciju keširao oko 19 milijardi dolara. U usporedbi s Viberom, nudi daleko više privatnosti. No, kao i u slučaju internog konkurenta Facebook Messengera, ne postoji “end-to-end” šifriranje makar je bilo najava o uvođenju iste pa se poruke i pozivi mogu presresti. Iz WhatsAppa tvrde da ne spremaju vaše poruke na servere i da im je to čak nedavno napravilo problem kad ga je Brazil privremeno blokirao jer im nisu htjeli izlistati nečije poruke?

Telegram

O Telegramu smo već sve rekli, a treba dodati i napomenu da imate potpunu “end-to-end” enkripciju ako kod slanja poruka odaberete “secret chat”. Ako to ne učinite, poruka će i dalje biti enkriptirana i vjerovatno nemoguća za presresti i pročitati, no problem je što se takve “obične” poruke spremaju na Telegramove servere. U nekim režimima, recimo Iranu, one na čijim telefonima policija nađe tu aplikaciju čeka duža noć i “objašnjavanja” u pritvoru.

Signal

Signal je za “zviždača” Edwarda Snowdena apsolutni favorit. Poruka koju šaljete je zaključana, ne može se presresti, može ju pročitati samo onaj kome je poslana. Nudi i enkriptirane pozive i može se koristiti i kao aplikacija za SMS poruke koje, naglasimo, nisu enkriptirane. Ni kompanija nema pristup sadržaju poruka. Na optužbe obavještajnih službi kako je Signal postao “oruđe” terorista, iz kompanije naprosto kažu kako bi terorizma bilo i sa i bez ove aplikacije.

Proudly powered by WordPress