Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Usvojena inicijativa “Galerije Likum '76”

Opštinsko vijeće Visoko je nedavno usvojilo inicijativu o uspostavljanju statusa Javne ustanove “Galerija Likum '76”, koju je podnijelo Udruženje građana likovnih umjetnika iz Visokog. Inicijativa je usvojena pod uslovom da finansiranje svih obaveza prema uposlenim radnicima prihvati Vlada ZDK-a, kao što finansira i druge Javne ustanove, a rad Ustanove i Udruženja, Opština Visoko će podržavati u okviru postojećih planiranih budžetskih sredstava.
Ta informacija je obradovala čelne ljude ULU-a iz Visokog, jer visočka galerija ima dugu tradiciju i ove godine obilježava 35 godina od svog zvaničnog otvaranja. Zanimljivo je da je od svog osnivanja 1976. godine Galerija “Likum '76” radila kao Javna ustanova iz oblasti kulture i finansirala se iz SIZ-a za kulturu. Imala je uvijek zaposleno lice kao kustosa sa punim radnim vremenom i pokriće troškova za manipulatora u vrijednosti od pola radnog vremena.

“Od otvaranja pa do rata 1992. godine u prostoru galerije održan je veliki broj izložbi, a taj trend je nastavljen i u postratnom periodu. Važnost ove odluke, da se ponovo imenuje za Javnu ustanovu je u tome da opština Visoko zadrži postojeći nivo kulturnih sadržaja, kako u broju, tako i u kvalitetu. Sve ovo će odigrati značajnu ulogu u procesu sazrijevanja i stasanja omladine u intelektualni sloj ove sredine, ali i doprinijeti upotpunjavanju cjelokupnog kulturnog ambijenta grada i njegove turističke ponude.” – istakao je Mensur Verlašević, predsjednik Upravnog odbora ULU-a iz Visokog.

(Neven K.)

Proudly powered by WordPress