Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ove godine “Dani Zaima Muzaferije” od 24. do 26. novembra

Još jedna godina se bliži kraju, a mjesec novembar je na izmaku što znači da je vrijeme za Dane Zaima Muzaferije koji se ove godine održavaju od 24. do 26. novembra. Program ovogodišnjih Dana je koncipiran prema ustaljenom ključu.

Otvorenje manifestacije će biti u Zavičajnom muzeju uz izložbu “Daleki puti” slavnog bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića, a specijalni gost je akademik Abdulah Sidran. Nakon otvorenja posjetioci se mogu uputiti prema Gradskom kinu gdje će biti premijerno izvedena predstava “Zaboravi Hollywood” hrvatskog autora Mire Gavrana u režiji Jesenka Muzaferije. Glavna tema ove drame je čežnja glumaca za uspjehom i govori o mladom glumcu koji pokušava poližiti prijemni ispit na akademiji, te o profesoru koji ga priprema za taj ispit. Između njih se razvija suparništvo u kojem se isprepliću dramski i elementi humora.

Drugog dana manifestacije u Gradskom kinu s početkom u 20 sati bit će prikazan film Pjera Žalice pod nazivom “Orkestar”, koji prema navodima režisera i scenariste Žalice predstavlja “intimno putovanje kroz vrijeme koje nas je mazilo, a onda nas je zgazilo”. Film je premijerno prikazan na 17. Sarajevo Film Festivalu, a za temu ima 25-godišnju karijeru Saše Lošića i grupe “Plavi orkestar”.

U subotu ujutro u 11 sati će biti prikazan Disneyjev animirani film za djecu pod nazivom “Tangled” koji se bavi pričom o Zlatokosi koja je cijeli život provela zatvorena u kuli, ali se nakon susreta sa odbjeglim lopovom sprema da istraži svijet, dok će u večernjim satima posjetioci Gradskog kina imati priliku gledati predstavu “Vrijeme čekanja” Poetskog teatra mladih “Juventa” koja će ujedno označiti i zatvaranje ovogodišnje manifestacije.

Proudly powered by WordPress