Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Damar omladine: “Neka ovo bude posljednji put da prah i pepeo predstavljaju metaforu nekadašnjeg Visokog i nekadašnje BiH”

Na neobičan način danas su članovi Udruženja „Damar omladine“ i građani Visokog obilježili Dan državnosti BiH. Ulaskom u nekadašnju Robnu kuću “Vema” i obilaskom iste, pokušali su na najveći dan u historiji BiH još jednom otvoriti oči svim Visočanima na stanje u kojem se nalazi i Visoko i cijela BiH. Intoniranjem državne himne, te minutom šutnje i fatihom za sve koji su svoje živote ostavili za Bosnu i Hercegovinu počelo je obilježavanje Dana državnosti u Robnoj kući “Vema”. U ime Damara omladine prisutnima se obratio Senad Alibegović, član Upravnog odbora ovog udruženja: „Na samom početku zahvaljujem vam se što ste došli i čestitam vam Dan državnosti jedne i jedine Bosne i Hercegovine. Danas smo se ovdje okupili kako bismo obilježili Dan državnosti BiH. Kao što i sami vjerovatno znate Dan državnosti se obilježava od 25.novembra 1943.godine nakon što su na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a  u Mrkonjić Gradu udareni temelji njene državnosti. Zašto baš ovo mjesto za obilježavanje ovog datuma? Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan i jako prost. Ovdje smo da na konkretan način uporedimo osjećaj gnjeva, tuge, bijesa, nejasnoće i bezizlazne situacije u kojoj se nalazimo svi, a koja je kreirana letargičnošću svih nas građana ove zemlje. Ovdje smo da na banalan način uporedimo stanje u državi pomoću Robne kuće ‘Vema’. Vema nekad simbol Visočana, simbol općine Visoko, simbol cijele jedne države. Robna kuća koja je u tadašnjoj Jugoslaviji bila druga po prometu odmah nakon banjalučke robne kuće, oličenje snage i jačine. Vema je danas simbol propadanja, propadanja i srljanja u bezizlaz i beznađe. Neka ovo bude posljednji put da prah i pepeo predstavljaju metaforu nekadašnjeg Visokog i nekadašnje BiH. Udruženje ‘Damar omladine’ je učinilo prvi korak, prvi korak ka izlazu, prvi korak ka budućnosti, onaj korak koji je najteži, zar ne? Zato vas, gospodo, pitam šta ćete vi sljedeće učiniti?“

Nakon obraćanja uslijedio je obilazak onoga što je ostalo od ovog nekadašnjeg giganta. Mlađi su imali priliku po prvi put da uđu u Vemu i pogledaju ono što je od nje ostalo i vide ono o čemu su im njihovi roditelji pričali, dok su se stariji barem na tren prisjetili nekadašnjih ljepših vremena, vremena u kojima je Visoko bilo centar regije, a Robna kuća “Vema” druga po prometu u nekadašnjoj državi.

SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

{joomplucat:339 limit=40|columns=4}

Proudly powered by WordPress