Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Radovi na mostu opasni po živote djece koja idu u osnovnu školu u Dobrinju

Od utorka 22.11.2011.godine na tzv. staroj cesti, tačnije dijelu te ceste koja vodi kroz MZ Dobrinje i Seoča, vlada opći saobraćajni haos. Razlog je (ne)najavljena rekonstrukcija mosta u MZ Dobrinje, preko kojeg se do utorka nekako i prelazilo samo jednom saobraćajnom trakom uz svjetlosnu signalizaciju. Međutim, u utorak bez prethodne najave postavljeni su betonski stubovi, uklonjen je semafor i saobraćaj je obustavljen u potpunosti. Bolji poznavaoci geografije visočkog kraja su se snašli i samoinicijativno se vratili na put kroz Buziće, a većina onih koji su iz pravca Kaknja krenuli u Visoko na posao zakasnili su dok su se snašli, a svi koji su iz pravca Visokog krenuli prema Kaknju ili Zenici morali su se vratiti do Donjeg Moštra, pa opet kroz Buziće do Dobrinja. Posebna otežavajuća okolnost je neuslovnost puta na kojem se veoma teško mimoilaze vozila, a kada se na putu zadesi još poneki kamion onda dolazi i do potpunih zastoja. Ono što je dodatno iznerviralo sve vozače koji putuju svaki dan do svojih radnih mjesta ovom dionicom je podatak da niko zvanično nije upozorio vozače na izmjenu režima saobraćaja, zbog čega ih je većina tog dana zakasnila na posao. Ovim povodom na našu zvaničnu e-mail adresu pristiglo je i jedno pismo nezadovoljnih mještana MZ Dobrinje i Seoča, koje i objavljujemo.

Obavještavamo Vas da se na regionalnoj cesti  R – 445 Kakanj- Visoko dionica Dobrinje vrši sanacija mosta. Most je zatvoren za promet vozila. U funkciju je puštena zaobilaznica preko lokalnog seoskog  puta u Buzićima. Ovaj put nije adekvatan za pojačan saobraćaj iz razloga što je uzak i ne mogu se dva auta mimoići, a kamoli kombi ili kamion. Autobusi ne mogu ići tim putem, pa se vrši „pretovar“ putnika na jednoj strani mosta, dok drugi autobus čeka na drugoj strani. A da ne pominjemo đake koji moraju prelaziti preko mosta koji nema ograde već više od mjesec dana, dok su radovi u toku. Šta će biti s tim đacima kad se most sruši??? A govori se da će radnici prevoditi djecu “jedno po jedno”.

Hoćemo reći da se nisu stvorili nikakvi preduslovi za nesmetano kretanje vozila i pješaka. Nema adekvatne signalizacije za zaobilazni put iz pravca Moštra. Mi mještani se donekle i možemo snaći. A šta je sa osobama koje ne poznaju okolna sela, tzv.obilaznicu, šta je sa onima koji prvi put prolaze ovim putem, šta je sa privrednim subjektima koji na određen način trpe zbog neorganizovanosti u radu nadležnih organa? Zasto Vas mole mještani, đaci, privrednici, autoprevoznici da Vi i oni koji su nadležni za cestovni promet dođete i prođete ovim putevima i sami se uvjerite u neuslovnost odvijanja saobraćaja. Trenutna situacija da nije žalosna i jadna bila bi smješna.

Proudly powered by WordPress