Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mašine koje je Mulo Hodžić plaćao milionima maraka završavaju kao sekundarne sirovine

U proteklih nekoliko mjeseci, a na osnovu Sudskih presuda Općinskog suda u Visokom, u postrojenjima KTK Visoko vrši se pljenidba imovine na osnovu koje se isplaćuju dugovanja prema radnicima i penzionerima koji su tužili KTK Visoko. Mjesto radnje je tzv. Fabrika regenerata, a razlog pljenidbe su dugogodišnja dugovanja koja su se nagomilala. Tužan je podatak da mašine koje su predmet pljenidbe su iste one mašine za koje je nekadašnji Otac Kožare Mulo Hodžić plaćao milione maraka, knjigovodstveno se i danas u KTK vode u vrijednosti od 10.000.000 KM. Ta oprema je jedinstvena u svijetu, firma MENCARINI je jedino u svijetu napravila za KTK. Danas te mašine u svrhu naplate dugovanja završavaju najčešće u sekundarnim sirovinama. KTK Visoko danas “zapošljava” oko 670 radnika, stidljivo se počinje spominjati i stečaj kao rješenje nagomilanih problema ove firme koja je 67% vlasništvo države, a preostalih 33% je u vlasništvu tzv. malih dioničara.

Međutim, interesantna je matematička računica po kojoj i KTK ima svoja potraživanja i još uvijek jako vrijednu imovinu ne samo u BiH nego i u inostranstvu. Kada bi u ovom trenutku sadašnji menagment na čelu s direktorom Senadom Bilalovićem uspio naplatiti sva potraživanja KTK bi bila u bilansnom plusu. Procjenjuje se da je dug KTK prema radnicima u ovom trenutku oko 3,5 miliona KM, a dug prema PIO/MIO 10.000.000 KM, dok preostala imovina KTK prema nekim procjenama vrijedi oko 40 miliona KM (samo u Visokom). Kada bi Kožara uspjela naplatiti samo 818 dunuma zemlje čiji je vlasnik, a koja se nalazi na tzv. Aerodromu Visoko, recimo po cijeni po kojoj je Prevent kupio zemlju od KTK u Topuzovom Polju od 25KM za m2, dolazimo do cifre od 20.450.000 KM!? Ali očito je da svi ne razmišljamo na isti način o pitanju sudbine KTK i 670 ljudskih sudbina u njemu.

Zbog sumnjive rasprodaje imovine KTK Visoko, bivši menagment je čak informisao i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

Imajući u vidu sve okolnosti vezane za KTK Visoko sasvim je izvjesno da bi najbolja opcija za Visoko, koliko god to čudno i licemjerno zvučalo, bila da Prevent od države kupi KTK, spasi ga stečaja koji za sobom vuče određene posljedice od kojih niko nema koristi osim države koja se svakako maćehinski ponaša prema ovom nekadašnjem gigantu sve ove godine. Bilo bi svakako dobro kada bi taj novi “Domaćin” zadržao sve djelatnosti kojima se KTK bavio, ali bojimo se da kao Visoko nismo baš u poziciji da postavljamo bilo kakve uvjete.

Proudly powered by WordPress