Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana 36. sjednica OV Visoko

U subotu je u Velikoj sali Opštine Visoko održana 36. sjednica Opštinskog vijeća Visoko. Jedna od bitnijih tačaka je bio Prijedlog plana upravljanja otpadom na području opštine Visoko za period 2011-2016. godina, u čijoj raspravi su se mogli čuti mnogobrojni prijedlozi vijećnika, a najviše su se spominjali deponija u Očazima, odvoz smeća na Mošćanicu te brojne divlje deponije. Prijedlog je na kraju i usvojen većinom glasova, sa zaključkom u kojem između ostalog stoji da se zadužuju nadležna opštinska služba i JKP “Visočica” Visoko da u narednom periodu načine katastar divljih deponija te bazu podataka o vrsti i načinu zbrinjavanja i upravljanja industrijskim otpadom od strane svih privrednih subjekata na području Visokog. Također, informisaće se nadležno kantonalno ministarstvo i Federalni fond za zaštitu okoline da je OV Visoko usvojilo plan i tražiti stimulacija i subvencija za ispravno odlaganje i odvoz otpada.

Na sjednici je podržana i inicijativa načelnika opštine Muniba Alibegovića da se pod hitno uputi urgencija prema OV Fojnica u kojoj se traži prihvatanje izgradnje međuopštinskog vodovodnog sistema Fojnica-Kiseljak-Visoko, jer je ovaj projekat jako bitan za vodosnabdijevanje opštine Visoko. Iako je bila planirana na dnevnom redu, izjašnjavanje o tački koja se ticala Prijedloga zaključka o davanju saglasnosti na Statut JU “Dom zdravlja sa poliklinikom” Visoko, odgođeno je zato što prije toga treba da se definiše tačan naziv ove ustanove, jer prema novom zakonu ova ustanova ne može da nosi aktuelni naziv.

Vijećnici su uz određene amandmane prihvatili i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o opštinskim administrativnim taksama, kao i Nacrt odluke o komunalnom redu, s tim da se o navedenom Nacrtu otvori javna rasprava u trajanju od 60 dana. Na samom kraju, jednoglasno su usvojene i Odluka o imenovanju novog člana Opštinske izborne komisije te Informacija o realizaciji Zaključka sa 35. sjednice vezano za realizaciju projekta izgradnje vodozahvata na Podvinskom potoku.

(N. K.)

Proudly powered by WordPress