Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako se dijele okolinske dozvole, radi monitoring i grade spalionice u ZDK

Javna rasprava Federalnog ministarstva za okoliš i turizam (FMOIT) o izdavanju okolinske dozvole za Spalionicu otpada firme “Alba” Zenica u naselju Raspotočje prekinuta je nakon što su je napustili svi prisutni građani, iziritirani “zaobilaženjem istine” Šefketa Goletića, autora Studije o uticaju na okoliš. Goletić, profesor na Univerzitetu Zenica autor je niza sličnih, “masno” naplaćenih studija, uključujući i dokumente Arcelor Mittala Zenica, ali i stručne ocjene kao “nezavisni ekspert” angažovan (opet za velike svote) od Općine Zenica. Da je narodna: “Kadija te tuži, kadija ti sudi”  već isprobana na plućima Zeničana pokazao je dokument u čiji posjed je došao “Dnevni avaz”.

Naime, šefica Odsjeka za izdavanje okolinskih dozvola u FMOIT-u Mirjana Kovač, koja je vodila raspravu i treba izdati dozvolu Spalionici, zenički je đak – lani je, poslije završenog postdiplomskog studija, prijavila magistarski rad na Mašinskom fakultetu u Zenici. Njen mentor i komentator za rad su aktuelni ministar privrede ZDK Jusuf Duraković i Šefket Goletić. Upravo njih dvojica su autori Alba-studije, a istovremeno i odgovorni za monitoring i provođenje niza mjera nadziranja Arcelor Mittala u postupku dobijanja njihovih dozvola. Koje, naravno, izdaje njihova bivša studentica Kovač. Iako magistarski rad Mirjane Kovač tretira emisije sumpor dioksida iz metalurških postrojenja, čije su studije radili njeni mentori Goletić i Duraković, ona tvrdi da to dvoje nije povezano.

–  Moj magistarski rad nema baš nikakve veze sa dobijanjem dozvola. Ovdje rade profesionalci i mi postupamo po zakonu – kazala je Kovač.

Proudly powered by WordPress