Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Film koji je dijelom sniman i u Visokom i u kojem glume Visočani na festivalu u Marakešu

Jedanaesti internacionalni filmski festival u marokanskom gradu Marakešu održava se od 2. do 10. prosinca pod pokroviteljstvom kralja Mohammeda VI. Na festival je iz Bosne i Hercegovine otputovala i ekipa filma “Belvedere”, redatelja Ahmeda Imamovića. “Belvedere” je već osvojio nekoliko internacionalnih proznanja, a da li će tako biti i na ovom festivalu znat ćemo 10. prosinca kada će biti dodijeljene nagrade. Film je prikazan u natjecateljskom dijelu programa  4. prosinca, i to u dva termina: u 11.00 i u 20.30 h, a festivalom ove godine predsjedava redatelj Emir Kusturica.

Adis Omerović, mladi bh. glumac i član glumačke postave “Belvederea”, javio nam se sinoć i prenio nam svoje prve utiske.

“Belvedere je prikazan 4. 12. u terminima 11.00 i 20.30 h,u okviru takmičarskog programa. Mene je iznenadilo da su ljudi vrlo upućeni u ono što se desilo u Srebrenici, masovno čestitaju i kažu da očekuju da će baš ovaj film dobiti nagrade. Dodjela nagrada je 10. 12. kada je i zatvaranje festivala. Njihovi novinari su vrlo susretljivi, dobro informisani… Festival protiče odlično, vrlo lijepa atmosfera i ne mogu ga uporediti sa Sarajevo Film Festivalom jer je po organizaciji mnogo obimniji, ali ima manje programa.”, rekao je Adis.

Ekipi filma želimo mnogo sreće i da nas učine ponosnim  kao što je to učinio i Pjer Žalica sa filmom “Gori vatra” koji je 2003. godine osvojio nagradu na ovom festivalu.

Podsjećamo, “Belvedere” je i ovogodišnji naš predstavnik za Oscara.

http://www.youtube.com/watch?v=4UFsi7mdsMg

(www.federalna.ba)

Proudly powered by WordPress