Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Ako vam djeluje da je sve OK, nešto vam je promaklo”

U našem gradu problem parkiranja godinama je zanemarivan i konačno se odlučilo stati na kraj navikama vozača koji svoje automobile parkiraju tako da ometaju normalan promet automobila, ali i pješaka. Ovaj način bi trebao riješiti problem parkiranja na pločniku i osigurati pješacima da bez  bojazni od naleta automobila šetaju ulicama svoga grada. Ovakva orijentacija općinske prometne politike  treba služiti potrebama stanovnika u osiguranju njihove mobilnosti, pristupačnosti, ekonomičnosti, energetske racionalnosti, te očuvanja i zaštite okoliša.

Naše  JKP “Promet i komunikacije” d.o.o. zaduženo, između ostalog, za  uređenje, naplatu i kontrolu parkiranja u našem gradu, danas je pustilo u rad probnih dvanest najmodernijih parking automata, baziranih na GPRS komunikaciji.

U glavnoj ulici u prvi parking automat, koji je pušten u rad, kovanicu je ubacio općinski načelnik i prvu parking kartu kupio da bi svoje osobno vozilo parkirao na parking. Radi se o automatima renomirane firme, a vrijednost nabavljenih automata je zanemarljiva u odnosu na višestruku korist. Jedna od prednosti ovih automata je što se napajaju putem solarne energije, tako da za iste nije potreban dovod niti priključak struje.

Rade na principu da se ubaci kovanica, pritisne OK tipka, nakon čega izlazi parking karta, a minimalni iznos za uplatu je 1 KM. Prema riječima mladog direktora ovoga novoformiranog preduzeća, diplomiranog inžinjera prometa, ovo je investicija koja će vrlo brzo opravdati svoja ulaganja. Prilikom puštanja u rad parking automata, pored općinskog načelnika i direktora ovog komunalnog preduzeća, prisutni su bili i predsjedavajući Općinskog vijeća, savjetnici i pomoćnici općinskog načelnika, općinski vijećnici, kao i predstavnik firme proizvođača parking automata.

Prometni život u našem gradu postaje sve dinamičniji. U prometnom smislu gradsko se naselje  izdvaja, prije svega, po naglašenoj koncentraciji prometa. U našem gradskom naselju, za razliku od perifernih naselja, promet je i do nekoliko desetaka puta gušći po jedinici površine. Promet je toliko koncentriran da je krenulo nužno razmišljanje o vertikalnom osvajanju prostora
i izgradnji podzemne ili višekatne nadzemne garaže, koja bi se koristila za potrebe stanovništa, te bio bi riješen veliki problem sa parking prostorom u gradu.

Kada je finansiranje ovakvog projekta u pitanju  poznato je da postoje i projekti za koje su troškovi kapitala podijeljeni između javnog i privatnog sektora i gdje bi ovaj put mogao, za razliku od ranije, privatni sektor u potpunosti snositi odgovornost za projekt.

Ovo je značajan iskorak u organizaciji svakodnevnog života u našoj općini i uređenje parking prostora će olakšati svakodnevnicu svih naših građana, privrednika, posjetilaca, posebno turista kojih je iz godinu u godinu sve više registrirano. Između ostalog ovo je namjera da se obezbjedi veća protočnost i veća sigurnost saobraćaja u frekventnim područjima.

Proudly powered by WordPress