Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Spot za pjesmu “Evo srcu mom radosti”

Bend Divanhana finalizirao je realizaciju spota za novi singl Evo srcu mome radosti”. Pjesma je inače najava novog albuma koji bi se u javnosti trebao pojaviti na proljeće 2012. godine. Snimanje pjesme je obavljeno na Radio Beogradu – studio 6, sa producentima Zoranom Marićem i Dušanom Baukom.

 

Ugodno druženje sa članovima benda i promocija spota za navedenu pjesmu, koji u potpunosti realizuje produkcijska kuća Gotiva na čelu sa Murisom Beglerovićem, zakazano je za danas  19. decembra u  kinu Kriterion u Sarajevu sa početkom u 12.00 sati.

Spot je sniman u BiH i Hrvatskoj, za besprijekoran stajling na snimanju pobrinule su se Irma Saje i Vanaj Ciraj iz Kao Pao Shu.

Namjera Divanhane je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine već i tradicionale muzike zemalja Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku.

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća.

Bend je osnovala grupa mladih studenata sa Muzičke akademije u Sarajevu početkom 2009. godine, te na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine debituju već u oktobru iste godine, kada u saradnji sa Vanjom Muhovićem snimaju prva dva singla, pjesme “Zaplakala Šećer Đula” i “Razbolje se sultan Sulejmane”.

Pjesme nailaze na jako pozitivnu reakciju kod publike, te vođeni entuzijazmom, pozitivnim kritikama i velikim brojem koncerata, odlučuju da snime svoj prvi CD.

Članovi benda u oktobru 2010. godine bivaju članovi delegacije koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu na najvećem svjetskom muzičkom sajmu WOMEX koji se održavao u Kopenhagenu. Pored ogromnog stečenog  iskustva, na WOMEX-u upoznaju mnoga eminentna imena sa world music scene, među kojima je vrijedno izdvojiti producenta Waltera Quintusa s kojim dogovaraju saradnju na svom provm albumu.

Debitantski CD pod nazivom “DERT” snimaju u februaru 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku (Njemačka), upravo u saradnji s jednim od najpriznatijih evropskih producenata world music-a Walterom Quintusom.

Nakon uspješnog i nadahnjujućeg iskustva, bend nastavlja njegovati tradicionalnu muziku Balkana, te početkom septembra 2011. godine počinje pripremati novi projekat s mladom sarajevskom umjetnicom Leilom Ćatić. Ponovo ekspreminetišu s novim aranžmanima i fuzijom više muzičkih stilova.

Leila Ćatić rođena je u Jonkopingu (Švedska) 10. 7. 1993. godine. Pjevajući u raznim horovima, nastupajući na školskim priredbama i na solističkim koncertima unutar zidova svoje sobe uljepšavala je dosadne dane. Uporedo s osnovnom školom završila je i nižu muzičku školu, odsjek za violinu. Trenutno je učenica četvrtog razreda sarajevske gimnazije. ˝Divanhana˝ je njen prvi ozbiljan projekat, kao i prvi ozbiljan susret s gradskom tradicijskom pjesmom  –  sevdalinkom. Svako pronalazi sreću na svoj način, a dio njene je svakako u muzici.

Novi singl “Evo srcu mome radosti” najavljuje njihov novi projekat na kojem će između ostalog ostvariti i saradnju sa priznatim klasičnim gitaristom Sanelom Redžićem, koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress