Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Press konferencija “Confera”

Predstavom „Tamo je polje“ u okviru manifestacije „Nikad jača zima“ predstavit će se teatarska skupina „Confero“ iz Visokog. Tim povodom u prostorijama udruženja „Damar omladine“ danas je organizovana i press konferencija na kojoj su govorili režiser predstave Rasim Pavica, te Faris Pinjo, Dženana Brkić i Adna Beganović. Ova predstava će biti izvedena u Gradskom kinu Visoko 25.decembra od 21:30 sati, a ujedno to će biti i premijera predstave u Visokom, dok je svoju zvaničnu premijeru predstava doživjela u Sarajevu 10.decembra u SARTR-u. Ovom prilikom režiser Rasim Pavica je govorio o samoj predstavi i njenom značaju, te pozvao publiku da dođe na visočku premijeru predstave, a još jednom se zahvalio i svima koji pomažu rad „Confera“, a tu su udruženje „Damar omladine“, Teatar „Total“ Visoko, te KUD „Visoko“ i istakao kako „Confero“ još uvijek nema svoje sponzore koji bi pomogli u radu ove izuzetno aktivne skupine. Predstava „Tamo je polje“ je specifična po tome što je tekst predstave sačinjen od istinitih fragmenata iz mailova glavnih aktera, a koji opet nisu izmišljene osobe nego zaista postoje ili su postojale. Kažemo postojale obzirom da glavni protagonista, čije ime je Aseel Ashel, je ubijen tokom demonstracija za mir u oktobru 2000.godine u Izraelu. Ono što se izdvaja kao ideja vodilja u tekstu jesu zapravo insistiranja na ljudskim pravima, prije svega na pravu na mir, normalan život, dom i porodicu, kao i pravo na slobodu govora i izjašnjavanja.

U predstavi „Tamo je polje“ igraju Emina Karamehić, Faris Pinjo, Dženana Brkić, Adnan Mević, Džana Dišalari, Samir Džafić, Hasija Omerbegović, Ammar Mujić, Emina Hasečić, Nedžla Greda, Ajla Abazović, Emir Pihljak i Rejhana Numanović. Dramaturg i režiser je Rasim Pavica po tekstu Jen Marlowe, flauta Nermina Hadžiomerović, video projekcija i grafička obrada Adem Bajtarević, svjetlo Jasmin Tajić, ton Adnan Tajić, scenografija Hasija Omerbegović, Adna Beganović i Nedžmina Dervišević, koreografija Rasim Pavica, a kostimi su kolektivna kreacija.

Predstava „Tamo je polje“ na rasporedu je 25.decembra od 21:30 sati u Gradskom kinu Visoko u sklopu manifestacije „Nikad jača zima“.

{joomplucat:359 limit=14|columns=4}

Proudly powered by WordPress