Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mještani razočarani: Prezentacija Nacrta odluke RP „Radovlje“ održana u Islamskom centru Maurovići

Nemalo iznenađeni posjetom i zainteresovanošću za regulacioni plan „Radovlje“ od strane mještana MZ Radovlje, predstavnici nosioca izrade plana „IPSA Institut“ iz Sarajeva i predstavnici općinske Službe za urbanizam su izvršili prezentaciju onoga što je u Nacrtu odluke. Nosioci izrade plana iznenađeni, a mještani razočarani?
mz radovlje plan 2Prvo i logično pitanje nakon saznanja da će imati priliku da vide ideje izgradnje novog naselja na uređenoj, privatnoj, građevinskoj parceli bilo je, kakve veze Mjesna zajednica ima s tim? Naravno odgovor je bio u smislu, tek tako, da se upoznaju i znaju šta se planira gradit na tom zemljištu. Iz ponuđenih planova nije se moglo utvrditi jasan način napajanja vodom za piće ovog naselja od preko 80 stambenih jedinica, kao ni jasan način regulisanja kanalizacionog sistema. Što ostavlja dojam da bi se u varijanti vode moglo izvršit potraživanje priključaka sa lokalnog vodovoda „Krečane“, a isti nema dovoljno kapaciteta da podmiri i ove potrebe. Dok u slučaju kanalizacije to bi bilo moguće sve uključiti u biser ovog kraja riječicu Radovaljku, koja je već poodavno zagađena brojnim kanalizacionim uključivanjma i danas teško može da služi za potrebe zalijevanja povrća kao i kupanja u ljetnim danima.
mz radovlje plan 3Razočaranost prisutnih ogleda se i u spoznaji da regulacioni plan tretira samo spomenuti lokalitet, i ni riječi nije bilo o ostalim dijelovima MZ kao što su zaštitni pojas Aerodroma Visoko i nemogućnost gradnje objekata, kao i plana proglašenja lokaliteta Staro greblje lokalitetom za izgradnju sportsko-rekreacionog centra, proglašenja industrijske zone….
mz radovlje plan 5
Na kraju se pokazalo da je i dalje izražen problem nedovoljnog protoka informacija na relaciji  Općina Visoko – Mjesna zajednica što naravno nije dobro po razvoj ovok kraja. Ili u najboljem slučaju građani su pozvani da kažu da se slažu sa nečim što bi trebalo u budućem vremenu da obezbjedi dodatna sredstva u budžetu Općine, a ostali nek se prilagode stanju i vremenu.
Proudly powered by WordPress