- 6 jaja
- 12 kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 2 kašike mlijeka
- 11 kašika glatkog brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
Krema Čokolada
- 500 ml mlijeka
- 3 kašike brašna
- 6 kašika šećera
- 200 g tamne čokolade
- 250 g maslaca, omekšalog
Krema Straciattela
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 mahuna vanilije
- 100 g tamne čokolade
Čokoladni ganache (preljev na torti)
- 50 g tamne čokolade
- 2 kašike vrhnja za šlag
Biskvit
Pjenasto umutite jaja sa šećerom. Zatim dodajte ostale sastojke (osim kakaa) i pažljivo špatulicom ili kašikom umiješajte preostale sastojke. Podijelite smjesu na 2 jednaka dijela i stavite u jedan dio kakao i umiješajte u ostatak smjese za biskvit. Pecite svaki biskvit otprilike 25-30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C. Biskvit je pečen kad mu u sredinu zabodete čačkalicu i ona izađe van čista.
Biskvit pustite otprilike 5 minuta u kalupu da se hladi a zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Kad su biskviti ohlađeni, prerežite svaki po pola, tako da na kraju dobijete 4 jednake kore biskvita (2 bijele i 2 tamne).
Krema Čokolada
Odvojite 100 ml mlijeka u posudu a ostatak stavite na srednje jaku vatru da prokuha. U izdvojeni dio mlijeka stavite šećer i brašno i dobro pjenjačom umiješajte, tako da na kraju nema nikakvih grudvica. Kad mlijeko na vatri lagano prokuha, ulijte ostatak mlijeka sa šećerom i brašnom te neprestano miješajući kuhajte na laganoj vatri. Čokoladu prethodno nasjeckajte na sitnije komadiće, jer će to pomoći da se brzo rastopi i sjedini s kremom.
Kad pod rukom osjetite da se krema zgušnjava, dodajte joj nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi i sjedini s ostatkom kreme i sve dok krema ne dobije željenu gustoću.
Ostavite kremu da se potpuno ohladi.
U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac i mikserom dobro izmiksajte sve dok se maslac ne sjedini s kremom.
Krema Straciatella
Vrhnje za šlag neka vam bude potpuno hladno, sve do miksanja ga držite u hladnjaku. Stavite vrhnje u posudu za miksanje i u njega stavite sastruženu mahunu vanilije. Izmiksajte vrhnje u čvrsto tučeni šlag.
Čokoladu nasjeckajte na sitno (no ne presitno, jer straciatella ima lijepo vidljive komadiće čokolade) i pažljivo špatulicom ili kašikom umiješajte u šlag.
Slaganje torte
Prvu koru svijetlog biskvita malo natopite mlijekom (ili rumom, ako vam je draže) i premažite ju s polovicom kreme od čokolade. Na kremu stavite prvu koru tamnog biskvita, ponovo ju malo natopite mlijekom i premažite s 3/4 kreme straciattela. Na straciatellu stavite drugu koru svijetlog biskvite, i nju malo natopite mlijekom te ju premažite s drugom polovicom kreme od čokolade. Na kremu stavite drugu koru tamnog biskvita.
Rubove torte premažite ostatkom kreme straciatelle, a zadnju koru biskvita prelijte čokoladom rastopljenom s malo vrhnja za šlag (rijetki ganache).
Tortu stavite najmanje 4-6 sati u hladnjak prije posluživanja.