Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK uskoro uvodi “e-recept”

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i Vlada ovog kantona prezentirali su softver za ‘e-recept’, koji bi trebao povećati kvalitetu zdravstvenih usluga i kojim bi trebao da se nastavi reformski proces informatizacije zdravstva na području ZDK-a.

Trenutno je budžetu ovog zavoda planirano izdvajanje oko 24 miliona KM za lijekove, a godišnje se na području Zeničko-dobojskog kantona izda oko dva miliona i 200 hiljada recepata, koji su dosad obrađivani na ‘mehanički način’.

-Ova prezentacija je put ka implementaciji projekta, odnosno osposobljavanjem naših zdravstvenih ustanova stvoriti ćemo velike uštede kada je u pitanju potrošnja lijekova i dovesti reda u proceduru izdavanja i korištenja recepata – kaže direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a Senaid Begić.

Prezentacija je bila usmjerena prema mogućnostima uputrebe ‘e-recepta’ na području ZDK-a, koja će donijeti brojna unapređenja kod izdavanje recepata, a sve pripreme za realizacije programa trebale bi biti završene u ovoj godini.

-Ključne prednosti e-recepta su dobit pacijenata, tj. manji broj pacijenata će posjećivati timove porodične medicine da bi dobili prepisanu e-terapiji – istakao je direktor “Medit” Sarajevo Sabir Dedović.

Prezentaciji su prisustvovali premijer Vlade ZDK-a Miralem Galijašević, ministar zdravstva ZDK-a Dragoljub Brenjo, predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja, domova zdravlja i ugovornih apoteka iz Zeničko-dobojskog kantona.

Proudly powered by WordPress