Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

PU FBiH inicirala nove zakone: Efekt blizu 100 miliona KM

O poslovanju kladionica raspravljalo se i na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru. U međuvremenu Poreska uprava inicirala je donošenje nekoliko zakona, čiji bi efekat, smatraju, mogao biti veći od 100 miliona KM.

U Poreznoj upravi inicirali su donošenje nekoliko izmjena zakona uz ostalo oporezivanje dobitaka u igrama na sreću na iznose manje od 100 KM što je do sada bila zakonska granica. Nerijetko se dešavalo da kladionice kucaju više dobitnih listića ako je dobitak iznad 100 maraka na osnovu čega su prošle godine zaradile 444,2 miliona KM bez plaćanja poreza.

U 2015. godini kladionice su naplatile oko 597 miliona maraka, na osnovu poreza uplatile manje od 30 miliona.

Samo dva pravna lica duguju više od 40 miliona maraka koje je nemoguće naplatiti jer se novac može naplatiti samo od pravnog subjekta, a ne od vlasnika, a kladionice nemaju nekretnine. Inače, 2015. godine promet kladionica na koje se plaća paušal iznosio je 378,8 miliona KM.

U Poreznoj upravi danas su zatražili i izmjene poreza na ugovor o djelu, umjesto dosadasnjih 10 posto da se plaća 31 posto, kao i oporezivanje cijelog toplog obroka ili pak propisivanje jedinstvenog iznosa od pet maraka po danu. Ukupni porezi po ove tri incijative značile bi dodtanih 100 miliona maraka prihoda

Prošle godine Poreska uprava prikupila je preko 4 milijarde i 104 miliona maraka poreza, što je za 8,12 posto više u odnosu na godinu ranije. Sarajevski kanton najviše je doprinio sa ukupnim prihodima od oko milijardu i 532 miliona, a najmanje Posavski i Podrinjski kanton sa oko 42 miliona.

Najveća isplaćena plata u prošloj godini iznosila je 35.000 KM, prijavljena je u bankarskom sektoru.

Proudly powered by WordPress