Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Derbiji u Sarajevu i Mostaru, Slavija dočekuje Olimpic

Nakon što je jučer odigrano pet susreta 19. kola BH Telecom Premijer lige, danas su na rasporedu preostale tri utakmice koje donose veoma zanimljive susrete.

Slavija – Olimpic

Prvi susret počinje u 14 sati i 30 minuta, a na Gradskom stadionu u Istočnom Sarajevu snage će odmjeriti Slavija i Olimpic. Duel ekipa koje se nalaze na 10. i 11. mjestu trebao bi ponuditi uzbudljivu nogometnu predstavu, s obzirom na to da će obje ekipe, sasvim sigurno, ići na pobjedu. Slavija je posljednja ekipa koja se nalazi u sigurnoj zoni i bježi svom današnjem suparniku šest bodova. Eventualnim trijumfom ekipa iz Istočnog Sarajeva bi se učvrstila u sredini tabele, te bi u nastavak proljetnog dijela ušla s devet bodova viška u odnosu na timove iz zone ispadanja.

S druge strane, sarajevski Olimpic želi i naredne sezone igrati u elitnom klupskom nogometnom takmičenju u Bosni i Hercegovini, a pobjedom bi se primakao sigurnoj zoni, te bi u nastavku prvenstva imao realne šanse da izbori opstanak.

Kada su u pitanju sastavi, Slavija nije mijenjala skoro ništa osim trenera. Darka Vojvodića, koji je jesenas ekipu vodio s dosta uspjeha, zamijenio je srbijanski stručnjak Veljko Dovedan. Olimpic je, pak, zadržao trenera Edina Prljaču, ali su velike promjene bile u igračkom kadru. Klub su napustili, između ostalih, Stefan, Hugo, Bogičević, Stanić i Merajić, a dovedeni su Uzelac, Kobiljar, Anđušić, Mahović, Zolj, Lelić itd.

Ovome dodajmo i kako ova utakmicu ima humanitarni karakter, jer će se sav prihod od ulaznica poslati kao pomoć liječenju mladog golmana Slavije Miloša Božovića. Božović je u ljeto 2014. godine na meču juniora Slavije i Zvijezde dobio udarac u glavu i još uvijek se nalazi u teškom stanju.

Zrinjski – Sarajevo

Jedan od derbija 19. kola odigrat će Pod Bijelim brijegom nogometaši Zrinjskog i Sarajeva. Ekipa s Koševa je odigrala ispod očekivanja prvi dio sezone. Završila je na petom mjestu, no uprkos tome trener Miodrag Ješić nije puno mijenjao sastav. Dovedeni su Krajišnik, Simeunović, Kramar, Harba, te Brazilci Emerson i Cezar, no čini se kako će nosioci igre biti isti kao i jesenas. Naravno, u prvom planu je brzonogi krilni igrač Haris Duljević, kao i Tomislav Barbarić, te najbolji strijelac lige Leon Benko. Osim toga, treba napomenuti kako je aktuelni prvak oslabljen odlaskom drugog strijelca ekipe Krste Velkoskog, a klub su napustili i Ivan Tatomirović, Bojan Puzigaća, Mario Barić, Milan Stepanov, Harmony Ikande i Mehmed Alispahić.

Ni Mostarci nisu previše mijenjali, a čini se kako su jači nego u prvom dijelu sezone. Filip Lončarić, Ante Radeljić, Demjan Vukomanović i Mile Pehar su napustili Zrinjski, ali ovi nogometaši nisu bili u prvom planu trenera Vinka Marinovića. S druge strane, Plemiće su pojačali provjereni igrači kao što su Tomislav Tomić, Nemanja Bilbija, Filip Arežina, Benjamin Čolić, Matija Katanec i Kristijan Jajalo.

Ono što je sigurno jeste da nas očekuje otvoren susret u kojem će obje ekipe, ako je vjerovati najavama iz oba tabora, ići na pobjedu. Zrinjski bi eventualnim trijumfom zasjeo na prvo mjesto, s obzirom na to da je Sloboda jučer osvojila samo bod u Banjoj Luci. A, nogometaši Sarajeva se i dalje nadaju da bi mogli odbraniti naslov prvaka – ako budu slavili pobjedu, primaći će se vodećoj Slobodi na samo četiri boda.

Recimo i to da susret Zrinjski – Sarajevo počinje u 15 sati.

Željezničar – Široki Brijeg

Ako bismo za neki tim mogli reći da je obilježio (pre)dugu zimsku pauzu, to bi svakako bio sarajevski Željezničar. Plavi s Grbavice su bili najveće razočarenje jesenjeg dijela sezone u kojem su skupili tek 28 bodova. Uprava Željezničara je ovakvu situaciju ozbiljno shvatila, te je u prijelaznom roku, zajedno sa šefom struke Edisom Mulalićem, napravila pravi „remont“ u ekipi. U Želju su došli bivši bh. reprezentativci Miroslav Stevanović i Adnan Zahirović, zatim Srđan Stanić, Samir Bekrić, Jadranko Bogićević, Nermin Zolotić, Irfan Fejzić, Siniša Stevanović, Mirko Kramarić, Mailson, Mirza Halvadžić, Ivan Lendrić i Dejan Đermanović. S druge strane, klub su napustili Joco Stokić, Zoran Kokot, Marijan Antolović, Dejan Uzelac, Dušan Mladenović, Secouba Diatta, te Amir Hadžiahmetović kojeg je Željo u transferu vrijednom oko 1.000.000 KM prodao turskom Konyasporu. Sudeći prema imenima, ali i prema pripremnim utakmicama, Željezničar će u proljetni dio ući mnogo kvalitetniji, s ciljem da izbori nastup u evropskim takmičenjima naredne sezone.

No, ekipi Edisa Mulalića neće biti nimalo lako osvojiti prve bodove u proljetnom dijelu, jer im u goste dolazi uvijek jaki Široki Brijeg. Sastav Slavena Muse je trenutno treći s 36 bodova i sigurno korača ka postavljenom cilju – izlazak na evropsku scenu. U prijelaznom roku ekipa s Pecare nije mijenjala skoro ništa, te će protiv Željezničara izaći uigrana ekipa.

Upravo to je najveća prednost Širokog u odnosu na Želju koji računa na pune tribine stadiona Grbavica, ali i na faktor iznenađenja, jer su gosti u pripremama za ovu utakmicu bili poprilično limitirani, s obzirom na to da će Željo u nedjelju na teren izaći u potpuno drugačijem sastavu u odnosu na jesen.

Utakmica na Grbavici počinje u 16 sati i 30 minuta, a pregled najzanimljivijih detalja s ovih utakmica možete vidjeti u sportskom bloku Dnevnika 2 Federalne televizije.

– subota, 27. februara:

Radnik – Mladost 3:0
Rudar – Drina 0:1
Čelik – Travnik 1:1
Vitez – Velež 6:0
Borac – Sloboda 0:0

– nedjelja, 28. februara:

Slavija – Olimpic (14:30)
Zrinjski – Sarajevo (15:00)
Željezničar – Široki (16:30)

Proudly powered by WordPress