Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

EKSKLUZIVNO: Federalno ministarstvo za okoliš PREKIDA postupak famozne Preventove spalionice !

Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih Federalnom ministarstvu za okoliš i turizam, ovo ministarstvo dopisom od 13.01.2012. godine PREKIDA postupak ocjene za Studiju utjecaja na okoliš za industrijski objekat – postrojenje za termičku obradu otpada – SPALIONICA. Pojednostavljeno rečeno, Preventov projekat spalionice u Visokom je propao, a to je ujedno pobjeda Visokog i svih onih koji su u proteklom periodu na vjetrometinu visočkih raskusurivanja istakli svoja imena u borbi za Visoko. Ovo je pobjeda i onih miševa koji su se krili na razne načine i koji su išli linijom poltronstva u strahu od nadobudnih Preventovih „kravataša“ u cilju sitnih mahalskih interesa.

Ovdje ne treba stati, primjer PREKIDA postupka oko izgradnje spalionice u Visokom je jasan pokazatelj ispravnosti naših stavova i još jasniji pokazatelj da puno toga možemo uraditi kada smo jedinstveni i kada smo zajedno, kada se ne dijelimo po adresama stanovanja i kada „igramo za Visoko“ u interesu svih nas i onih koji dolaze poslije nas. Visoko treba biti dobar domaćin, ali ne i sluga svih onih koji su došli u Visoko ostvarivati profit.

Priča sa Preventom ovdje ne prestaje, i dalje u obostranom interesu želimo znati šta udišemo i kakav je tretman otpadnih voda koje Prevent ispušta. U ovom trenutku želimo znati šta Prevent radi sa, kako ga sami nazvaše, „muljnim kolačem“, ako znamo da već duže od pola godine isti ne odvoze iz Visokog i kao otpad ga nikako ne tretiraju nego ga zadržavaju u bazenima čiji kapacitet to više ne može podnijeti; prevedeno u kamione otpada – u ovom trenutku tog opasnog mulja ima više od stotinu kamiona i to je ono što trenutno u Visokom najviše smrdi. Ne sumnjamo da Prevent ima najbolje namjere u rješavanju svojih problema nastalih nestručnim rukovanjem čija cijena je kvar na kompletnom sistemu za tretman muljnog otpada, ali pola godine je dug period za tako veliku i ozbiljnu firmu.

Naše, također nezvanične, informacije iz Slovačke ukazuju da nakon propalog projekta spalionice u Visokom, Prevent ima plan „B“ koji se sastoji u izgradnji postrojenja za odvajanje masnoća od kože koje bi se također gradilo u krugu Preventa. Međutim, treba znati da to postrojenje već postoji u Slovačkoj, ali nije u funkciji i isto bi trebalo biti instalirano u Visokom. Razlog zašto ne funkcioniše u Slovačkoj je jednostavan: ne zadovoljava kriterije EU i takav tretman je također opasan i štetan za zdravlje ljudi.
To će očigledno biti naša naredna bitka za Visoko protiv zaljubljenika u profit na štetu sredine u kojoj ga ostvaruju.

Proudly powered by WordPress