Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sjedište nove firme bit će u okolini Visokog

Firme “Unichimica” iz Italije i “Interact” iz BiH otvaraju u Visokom zajedničku firmu “Unichimica BiH”, koja bi trebala početi s radom za jedan mjesec. Direktori ovih firmi posjetili su Agenciju za promociju stranih investicija (FIPA) u Avaz Twist Toweru, gdje su od direktorice Jelice Grujić dobili potrebne informacije u vezi sa zajedničkim ulaganjem domaćeg i stranog kapitala. Bilo je govora i o kriterijima koje treba zadovoljiti za pokretanje proizvodnje.

– Ova posjeta FIPA-i upriličena je povodom novog zajedničkog projekta, a šlag na tortu je obilazak Avaz Twist Towera, gdje su gosti iz Italije mogli vidjeti perfekcionizam u arhitekturi. Raduje me saradnja s velikom kompanijom iz Italije koja je lider u proizvodnji hemikalija koje plasira na tržišta u regionu – naglasio je Kenan Novokmet, direktor Interacta.

Italijanski senator i vlasnik firme “Unichimica” Alberto Filipi (Filippi) rekao je za “Avaz” da je njegova firma članica velike grupacije i da se nalazi među pet najjačih distributera hemijske bazne industrije u Italiji.

– Sjedište nove firme bit će u okolini Visokog. Investicija će biti usmjerena u nove strukture hemikalija. Kao što je poznato, hemijska bazna industrija je osnova za razvoj drugih industrijskih grana. Stoga smatramo da će nova firma biti od koristi razvoju drugih industrijskih grana – pojasnio je Filipi.

Dodaje da je svjestan da je to jedna mala investicija, ali da se kod nijh u Italiji kaže da “kap po kap može nakapati cijelo bure”. Filipi želi da njegova investicija bude pozitivan primjer drugim firmama u Italiji kako bi mogli ulagati u BiH.

Proudly powered by WordPress