Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Centralni popisni biro bez dogovora: Može li Vijeće ministara BiH nametnuti rješenje?

Završena je sjednica Centralnog popisnog biroa rukovodstava Agencije za statistiku i entitetskih statističkih zavoda, ali dogovor nije postignut. Naš izvor otkriva da će naredna sjednica biti održana u ponedjeljak ali optimizma da će biti usvojen ključni dokument nema.

Naime, razmatrane su dvije opcije da se postupa po preporukama IMO-a i da se udovolji zahtjevu Zavoda za statistiku RS da se pitanje 40. uzima u status izvođenja rezidentnog stanovništva i da se ne poštuju preporuke IMO-a što je u suprotnosti sa Zakonom o popisu.

Prema riječima izvora Patrije, to bi značilo da BiH uništava svoj kredibilitet, a  ni rezultati popisa ne bi bili međunarodno priznati.

Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku podržali su preporuke IMO-a, ali ne i Zavod iz RS-a.

Problem bi vrlo lako moglo riješiti Vijeće ministara BiH na način da se ispoštuju preporuke IMO-a i da se rezultati Popisa objave prema tim uputama.

Također, nesposbnost rukovodilaca statističkih agencija i zavoda dovela je do toga da se narušava uged BiH, a postavlja se i pitanje njihove krivične odgovornosti za neobjavljivanje rezultata Popisa koji je koštao 56 miliona KM.

U 16 sati počela je sjednica Centralnog popisnog biroa na kojoj bi se konačno trebao postići dogovor o usvajanju  ključnog dokumenta „Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.“ čime bi se omogućila objava rezutata popisa, piše bh. novinska agencija Patria.

Ukoliko se ne usvoji do 15. marta ovaj dokument, rezultati popisa mogli bi biti odbačeni, odnosno neće biti priznati od međunarodnih institucija.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i koordinator za popis u ime Vijeća ministara Adil Osmanović u petak je 4. marta razgovarao sa rukovodstvom Agencije za statistiku BiH i predstavnicima entitetskih zavoda za statistiku, te ih pozvao da na sjednici Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH postignu dogovor u vezi jedinstvene obrade i objave podataka.

Iako su preporuke IMO-a i EUROSTATA jasne i tokom posljednje posjete početkom februara istaknuto je da se pitanje 40 ne može koristiti u izvođenju statusa rezidentnog stanovništva (odnosi se na mjesto rada i školovanja državljana BiH) rukovodioci državne agencije kao i dva entitetska zavoda za statistiku velimir Jukić, Radmila Čičković i Emir Kremić još uvijek nemaju jedinstvenog stava.

Proudly powered by WordPress