Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočanima pet priznanja!

U Zenici je održan izbor najboljih u sportu za 2011.godinu kada je Zeničko-dobojski kanton u pitanju. Visočani su i ovoga puta bili zastupljeni i to sa pet nagrađenih, iako se ne možemo oteti utisku da je Osman Građan zaslužio da bude i najbolji sportista našeg kantona, a ovako je samo bio u najužoj konkurenciji, dok je nagrada opet pripala Hamzi Aliću. Od Visočana su priznanja ponijeli još, posthumno Sedina Kubura u konkurenciji invalidnog sporta, Ajdin Šehović, kao jedan od tri najuspješnija sportska radnika, Kemal Vražić-Ibe koji je bio među četvericom dobitnika nagrade za životno dijelo i Iman Karavdić, koja je bila među sedam osvajačica nagrade za sportsku nadu. Evo i kratkih biografija svih nagrađenih

OSMAN GRAĐAN – SVJETSKI PRVAK U KARATEU

Osman Građan je majstor karatea 3. dan i bachelor sporta sarajevskog univerziteta. Rođen je 18.12.1989. godine u Sarajevu. Član je karate kluba “Visoko” iz Visokog, kao i reprezentacije Bosne i Hercegovine u tradicionalnom karateu. Svoje prve korake u karateu započeo je još kao petogodišnjak, u svom matičnom klubu. Prvi veliki sportski rezultat ostvaruje već na prvom takmičenju, u Zenici 2000. godine, na kojem se takmičio u disciplini kate i osvojio bronzanu medalju. Nakon toga, na izbornom takmičenju za odlazak na Svjetski kup WKC, koje je održano u Mostaru, u kategoriji pionira osvaja 2. mjesto u borbama i 3. mjesto u katama, te tako dobija svoje mjesto u pionirskoj WKC reprezentaciji. U periodu od 2002-2004. godine redovno osvaja najsjajnija odličja na domaćim turnirima, te dva puta nastupa na Svjetskim kupovima u WKC organizaciji. 2004. godina predstavlja prekretnicu u njegovoj karijeri, jer u novembru te godine nastupa na Evropskom prvenstvu u tradicionalnom karateu koje je održano u Češkoj Republici. Sa nepunih 15 godina, u svom debitantskom nastupu, osvaja treće mjesto i u pojedinačnom i u ekipnom nastupu. Nakon toga, na narednom Evropskom prvenstvu, 2005. godine osvaja 3. mjesto ekipno, a iste godine nastupa i na Evropskom prvenstvu JKA te sa juniorskom reprezentacijom osvaja 2. mjesto. Godinu dana nakon toga juniorska reprezentacija naše zemlje, u čijem je sastavu bio i Osman, ostvaruje istorijski rezultat za bh. karate. Naime, na Evropskom prvenstvu koje je održano u Italiji, osvajaju prvo mjesto i postaju evropski prvaci. Kada je protekla godina u pitanju, u njoj je ostvario zvanje majstora karatea 3. dan, a na Evropskom prvenstvu u Beogradu sa ekipom zauzima 3. mjesto, dok je u istom gradu, 18. decembra prošle godine, upravo na svoj rođendan ostvario do sada najveći sportski uspjeh, osvojivši titulu svjetskog prvaka u borbama ko-go.

SEDINA KUBURA – INVALIDNI SPORT

Sedina Kubura je rođena u Visokom, gdje je bila i nastanjena sve do svoje prerane smrti. Aktuelna je najbolja seniorka u invalidnom sportu u BiH, a nagrada joj je uručena posthumno, a osim toga, dobitnica je i nekoliko priznanja na području opštine Visoko. Bila je aktivna sportistkinja u Savezu za sport i rekreaciju invalida opštine Visoko u sportskim disciplinama atletika i kuglanje te je nekoliko godina postizala značajne rezultate i uspjehe u ovim sportskim disciplinama. Kontinuitet sportskih uspjeha imala je i u 2011. godini, kada je na državnom prvenstvu za slijepa i slabovidna lica koje je održano u Sarajevu, u disciplini kuglanje osvojila prvo mjesto. Zahvaljujući tom rezultatu uvrštena je u reprezentaciju BiH za učešće na Svjetskom prvenstvu u kuglanju za invalidna lica, koje je održano u maju prošle godine u glavnom gradu naše zemlje. Na tom takmičenju je također ostvarila zapažen uspjeh i osvojila veoma dobro sedmo mjesto, s tim da joj je nedostalao samo 11 poena da se plasira u samo finale. Međutim, bolest, koju nažalost nije mogla pobjediti, prekinula je njenu uspješnu sportsku karijeru, jer je nedugo nakon Svjetskog prvenstva preminula u 28. godini života. Time je ostavila veliku prazninu i nenadoknadiv gubitak svojoj porodici, Savezu za sport i rekreaciju invalida opštine Visoko, opštini Visoko i široj zajednici.

AJDIN ŠEHOVIĆ – SPORTSKI RADNIK IZ VISOKOG

Ajdin Šehović Ajdo je aktivni sportski radnik iz Visokog, bez kojeg se rukometni sport u Visokom trenutno teško može zamisliti. Rođen je 25. februara 1950. godine u Visokom, a dugogodišnjim amaterskim sportskim radom se počeo baviti davne 1972. godine, kao jedan od osnivača FK “Jezero” iz Visokog. Kasnije se sa fudbalskih prebacio na rukometne terene i uključuje se u rad prije svega RK “Bosna”, najviše kao ekonom i organizator utakmica, kako u Visokom, tako i na gostovanjima visočkog kluba. Kako ističu brojni rukometni radnici, Šehović je jednostavno nezamjenjiv, jer u posljednjih sedam godina nije propustio niti jednu utakmicu svog kluba, kako u seniorskoj, tako i u omladinskoj kategoriji. U junu prošle godine bio je i član rukovodstva na dvanaestodnevnom putovanju Škole rukometa “Visoko” u Italiji, Francuskoj i Španiji, gdje su mladi visočki rukometaši učestvovali na “Granollers Cupu”. Osim toga, bio je član delegacije visočkog kluba, koji je sa omladinskim pogonom učestvovao na brojnim turnirima u našoj zemlji, ali i Srbiji i Hrvatskoj. Tu je brinuo o igračima, o organizaciji puta te o ostalim ostvarima koje su se ticale puta.

“Zaista volim svoj grad i svoj klub. Iako sam već u godinama i dalje želim da mu pomognem koliko god to mogu. Nije mi teško ni da organizujem redarske službe, dočekujem sudije, donosim sportsku opremu, pa čak i da donosim vodu igračima. Sve sam dao u sport, posebno rukomet i zaista mi nije žao zbog toga.” – istakao je Ajdin Šehović, kojeg svi u klubu i gradu zovu Ajdo. Za svoj rad u RK “Bosna-Prevent” dobio je i nagradu za najboljeg sportskog radnika opštine Visoko za 2011. godinu.

KEMAL VRAŽIĆ IBE – NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Kemal Vražić Ibe rođen je 27. septembra 1946. godine u Visokom. Sportom se aktivno počinje baviti daleke 1958. godine, kao dvanaestogodišnjak u DTV “Partizan”, kao mladi gimnastičar i uporedo sa gimnastikom počinje trenirati i fudbal. Međutim, pravu sportsku ljubav nalazi u rukometu pod stručnim vođstvom tadašnjeg trenera Srđana Praljka Šjora. Sjajne fizičke predispozicije, istančan osjećaj za igru i vanserijska nadarenost i talenat uz redovne i naporne treninge dovodi ga još kao 17-godišnjaka u prvu ekipu visočke Bosne. Dugi niz godina igra u Bosni, zatim u Zenici i Borcu iz Travnika i kao takav dobija poziv i nastupa za reprezentaciju BiH, a nedugo potom i za reprezentaciju Jugoslavije. Zahvaljujući odličnim igrama u reprezentacijama dobiva status olimpijskog kanididata Jugoslavije 1970. godine.

Sportsku karijeru nastavlja u inostranstvu u klubu “Šafhauzen” iz Švicarske, gdje odlazi 1974. godine, a tokom dugog niza godina igra i u Austriji i Njemačkoj. S aktivnim igranjem prestaje 1981. godine u švicarskom Vinterturu, gdje dobiva mjesto trenera mladih selekcija. Za vrijeme sportske aktivne karijere dobio je i niz priznanja od kojih su najznačajnija “Najbolji sportista grada Visokog”, “Zlatna plaketa RS BiH” te “Zlatna plaketa Rukometnog saveza Jugoslavije”. Jedan je od najzaslužnijih za oživljavanje rada RS BiH u ratnom periodu, a decembra 1994. godine aktivno učestvuje u organizaciji Skupštine Rukometnog saveza koja je održana u Zenici, 5. decembra 1994. godine. Iste te godine, nakon ratne pauze,  sa radom počinje i RK “Bosna” Visoko, a Ibe kao član Upravnog odbora daje svoj doprinos  u stvaranju nove ekipe koja će vremenom pokazati da je Visoko grad rukometa i grad sa nizom sportskih radnika koji skupa sa Ibetom grade jednu novu Bosnu. Odmah nakon formiranja Saveza i reprezentacije BiH imenovan je i za prvog direktora reprezentacije, a tokom postratnog perioda dobio je i priznanje za životno djelo RS BiH, te nagradu za sportskog radnika i životno djelo Visokog.

IMAN KARAVDIĆ – PERSPEKTIVNA GIMNASTIČARKA

Mlada Iman Karavdić, članica je Kluba ritmičke gimnastike “Visoko” iz Visokog. Rođena je 28. februara 1999. godine i važi za jednu od najperspektivnijih mladih sportašica sa područja Opštine Visoko. Odlična je učenica i, iako dosta mlada, iza sebe ima odlične rezultate kada je njena kategorija u pitanju. Do sada je učestvovala na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima, a u 2011. godini je sa svojim timom bila učesnika nekoliko jakih međunarodnih turnira sa rekvizitima i bez rekvizita. Iman Karavdić je bila najuspješnija na turnirima u Budvi (Crna Gora) i u Bugarskog, gdje je osvojila prva mjesta. Za ovu mladu gimnastičarku iz Visokom treneri imaju samo riječi hvale, jer se radi o iznimnom talentu. čije vrijeme tek dolazi. Zbog toga je izabrana i za “Sportsku nadu opštine Visoko” za 2011. godinu, što joj samo treba biti podstrijek da nastavi sa upornim radom, a rezultati neće izostati.

 

Proudly powered by WordPress