Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pogledajte šta građani očekuju od presude Radovanu Karadžiću

Osam godina nakon njegovog hapšenja, nakon 497 sudskih dana, 337 svjedoka tužilaštva i 248 svjedoka odbrane na pragu je datum presude Radovanu Karadžiću.

U javnosti bez tenzija. No, po jednom uglu vladajućeg državnog trokuta, one se mogu očekivati.

Sigurno će biti nanovo nacionalističke retorike. Bit će tenzija u zemlji. Ali, mislim da će to proći za par dana i par mjeseci. Život će se dalje nastaviti. Zločin traži kaznu, a vrijeme liječi sve nakon toga“, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izjasnio se državni, ali i intelektualni vrh. U razgovoru za N1 o presudi je govorio i akademik Tvrtko Kulenović: “Očekujem da će biti stroga, ali nisam siguran. On je dozvoljavao da neke kriminalne ideje prođu. Ponekad su to bile kriminalne ideje o malim stvarima, ali to je dobrim dijelom od njega poticalo.

Presudu će u Hagu pratiti i članice Udruženja Majke Enklava Srebrenica i Žepa. U memorijalnom centru Potočari planiraju izgradnju dva stuba – srama i časti. A na koji će od ta dva staviti sudije, zavisi od presude.

No, sa takvim očekivanjima bosanskohercegovačka stvarnost ne slaže se jednoglasno. Odgovori koje su nam dali ispitanici u Banja Luci i u Sarajevu, pokazuje da je javnost u BiH ipak podijeljena kada je u pitanju presuda Radovanu Karadžiću.

Još samo sedam dana ostalo je do presude Radovanu Karadžiću. Čija će očekivanja ispuniti, vidjet ćemo tačno u 2 sata 24. marta.

Proudly powered by WordPress