Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jasho vs. Željko

Još jedno izdanje rubrike našeg saradnika Adnana Jashe Jašarspahića. Radi se o “produženoj ruci” emisije Provedimo vikend zajedno, koja se emituje na Radiju Federacije BiH svakog vikenda od 12.00 do 18.00 h.

 

Mostarac sa trenutnom adresom stanovanja u Beogradu Željko Samardžić radi na svom narednom studijskom albumu koji bi se trebao zvanično pojaviti u ovoj godini. Za Federalna.ba sa Željkom smo razgovarali o Mostaru, Beogradu, ženama, novom albumu …

 

Željko nakon velikog i neponovljivog koncerta u sarajevskoj Zetri uz, naravno, sve one koncerte koji su se dešavali širom Evrope, šta se interesantno desilo u tvojoj muzičkoj karijeri od 2010. pa evo do danas?

  • Desilo se puno toga lijepog. Ono što me privatno obradovalo je da sam postao bogatiji za nekoliko predivnih novih pjesama. Nakon tog koncerta koji spominješ u Zetri, polako sam počeo da radim novi album i mislim da imam nekoliko odličnih pjesama za koje mislim da će biti veoma rado slušane i jedva čekam da ih pustem u eter i da ne budu više samo moje.

U prošloj godini snimio si i jedan duet sa Jasnom Gospić za njen samostalni album, pjesma je veoma brzo postala pravi hit.

  • Uradili smo taj duet, Jasna i ja smo stari prijatelji i zamolila me da uradimo jedan duet, na što sam vrlo rado pristao. Ja poštujem kako ona pjeva i kad se na to doda to dugogodišnje prijateljstvo pjesma je imala dobre predispozicije da postane hit, što je, eto, kako i sam kažeš na kraju i postala. Za one koji možda ne znaju, Jasna se ranije pojavljivala na nekim mojim pjesmama kao bek vokal i zbog toga mi je također veoma drago da smo naše prijateljstvo krunisali tom predivnom pjesmom „Sarajevo meni putuje“.

U ovoj pauzi između albuma nekako su te krenuli dueti sa ženama, snimio si i duet sa bivšom pjevačicom grupe Magazin Jelenom Rozgom. I ta pjesma je postala veoma brzo regionalni hit i dobar prolaz kako tebi u još uvijek „zatvorenoj“ Hrvatskoj tako i Jeleni u Srbiji.

  • Pa da, Jelena je jedna predivna djevojčica koja je puna energije, jedan meni jako drag lik i onog momenta kad me Tonči Huljić zamolio da uradimo duet nisam razmišljao niti jedne sekunde. Privatno mi je jako draga i mislim da Jelena ima vremena da kaže šta zna o muzici i mislim da joj se još uvijek nisu desile one najljepše stvari u muzici ali je na dobrom putu da osvoji komplene ove prostore. Ona je u Hrvatskoj po meni pjevačica broj jedan i ja joj od sveg srca želim da to što duže traje.

Kad već nekako pričamo o duetima, evo da spomenemo i to da si ti čovjek koji je prvi nakon smrti Davorina Popovića snimio pjesmu posvećenu njemu i to u duetu sa Kemalom Montenom. Interesantno, Mostarac sa beogradskom adresom stanovanja posebno vezan za Sarajevo i ta prijateljstva s Indexima, Davorom, Kemalom Montenom ….

  • Pa znaš kako, moj prvi snimak u životu, u nekom studiju bio je u Danila Ozme na broju 7. I sad se sasvim jasno sjećam tonaca koji su radili tu pjesmu. Oni su me tada kao dečka iz provincije primili toplo, drugarski i ta moja sjećanja i danas su nekako živa i daju mi pravo da gajim simpatije prema gradu koji me tako primio i koji me asocira na sretne dane moje mladosti. Posebno sam bio slab na tadašnje muzičke velikane tog vremena Kemala Montena, Mahira Paloša, Davorina Popovića … čak sam se sa svima njima i družio u ta lijepa i sretna vremena. Zato sam onog trenutka kada je Davorin preminuo imao ogromnu potrebu da uradim jednu pjesmu, po meni moja najljepša balada „Mirno spavaj moj pjevaču“, svaki Sarajlija zna da smo mi Davorina zvali Pjevač i on je ostao u srcu mom Pjevač.

I danas evo dvije godine poslije u cijeloj BiH prepričava se onaj tvoj gest pred veliki sarajevski koncert u „Zetri“, kada si svim zainteresovanim Mostarcima obezbjedio besplatno voz da dođu na koncert gdje su imali poseban VIP tretman, kako ti sve to sada izgleda sa ove vremenske distance?

  • Vidi, ja mogu otići i živjeti gdje god hoću, ali Mostar iz mene ne može otići nikad. Jednostavno rodio sam se u Mostaru, volim svu tu svoju mostarsku raju, to je nevjerovatan lokalpatriotizam i ne postoje ljudi na svijetu koji na takav način vole svoj grad kao što to vole Mostarci. Tada sam razmišljao, radim veliki koncert u Sarajevu i kako bih to ja mogao moje „rođene“ da obradujem? I onda sam organizatore pitao šta misle da platim voz u oba smjera i dam neki poseban tretman mojim Mostarcima, a da se pri tome ne naljute Sarajlije? Oni su mi rekli da se niti jedan pravi Sarajlija na takvo nešto neće naljutiti. I taj koncert u Zetri mi je zaista jedan od najdražih i najznačajnijih u mojoj karijeri.  Nema mjesta na prostorima bivše Jugoslavije gdje ja nisam radio koncert i gdje nisam bio u nekoj velikoj dvorani. Nikad nisam radio stadion i rekao sam ako to nekada budem i radio to može biti jedino Koševski stadion, jer sam nakon Zetre to jednostavno tako osjetio.

Kako smo nakon koncerta u Zetri postali i prijatelji, ne mogu a da ne prijmetim da je uz tebe stalno i tvoj kum Zlatko Taslaman iz Mostara, ma gdje da ideš, gdje god da nastupaš on je tu, što je pomalo neobično u svijetu estrade?

  • Pa znaš kako, Zlatko i ja smo vezani, kao da smo braća. Mi smo tolike godine zajedno, čak i kad smo bili odvojeni  bili smo negdje zajedno. Svaki naš susret je kao da se dugo nismo vidjeli, nekako smo jedan drugog gladni i žedni.  Imamo podjednaka shvatanja o životu, prema ljudima, poštujemo iste stvari i ne volimo iste stvari i mislim kad bi svi bili prijatelji kao ja i moj kum, mislim da bi ruže svugdje cvjetale.

Ako pogledamo video zapise sa tvojih koncerata dolazimo do spoznaje da je 70% onih koji su u dvorani ustvari žene. Imaš li neki recept za sve muškarce, kako uspijevaš u tome?

  • Pa znaš kako, kad imaš poštovanje prema sestri, majci, rodici, svim ženama i kada one to shvate, onda ti to vraćaju sa ogromnom ljubavlju. Vjerovatno mi i polazi za rukom da svoje emocije dok pjevam uspijevam da prenesem i na njih pa me neke osjete kao roditelja, oca, brata, … mislim da je to prelijepo i ja u pravom smislu riječi uživam u svojoj karijeri i s ponosom mogu reći da 90% moje publike su žene.

Čovjek si koji jako puno truda, vremena i što je najbitnije novca ulaže u snimanje svojih albuma. Pošto si u poziciji, zahtijevaš i vrhunsku produkciju i radiš samo sa najboljim u datom trenutku. Vrijeme je za novi album, znam da su pjesme tu, otkrij nam neke detalje vezane za izlazak novog albuma, moj favorit je „Ljubav na papiru“?

  • Marina Tucaković i „Romario“ su mi uradili pola ploče, a drugu polovinu ona stara ekipa Dejan Abadić i Dragan Brajić – Braja, to su sve moji stari saradnici i mislim da neću omanuti ni ovaj put. Mnogi kojima sam puštao nove pjesme, prije svega moji ukućani  i moji prijatelji su oduševljeni i jedva čekaju da taj album ugleda svjetlo dana. Prema nekim mojim procjenama mislim da bi to trebalo biti u oktobru mjesecu.

(Izvorni link: http://www.federalna.ba/bhs/vijest/15380/provedimo-vikend-zajedno)

Proudly powered by WordPress