Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održan štrajk upozorenja u svim školama

Sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja danas su u podne u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH organizovali polusatni štrajk upozorenja.

– Osnovni razlog ovog štrajka je loš ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, što podrazumijeva nepoštivanje kolektivnih ugovora, neusklađivanje plaća u obrazovanju sa rastom životnih troškova, ističe Selvedin Šatorović, predsjednik  Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH.

Ostali razlozi, kažu u sindikatima, su : samovoljno donošenje odluka  pojedinih kantonalnih Vlada o umanjenju plaća prosvjetnim radnicima, destrukcija obrazovnog sistema, odnosno prenošenje nadležnosti obrazovanja na niže nivoe vlasti, ali i podrška članovima sindikata na području Livanjskog, Srednjebosanskog i Tuzlanskog kantona. Ukoliko se njihovi problemi ubrzo ne riješe, prosvjetari najavljuju i mogućnost generalnog štrajka.

U Zenici su danas vođeni i razgovori predstavnika kantonalnih sindikata obrazovanja sa Bernadetom Galijašević, ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

– Ovom prilikom dogovorili smo nastavak socijalnog dijaloga, učešće predstavnika sindikata u kreiranju ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, te politiku jedinstvenih plaća, kaže ministrica Galijašević, izražavajući nadu da će prosvjetni radnici uvažavati i realne mogućnosi ovog kantona u pogledu svojih traženja.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress