Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

AFERA Novalićeva Vlada višemilionsku imovinu Agrokomerca svela na svega 2,2 miliona KM

Kompanija „Silsila“ d.o.o.  iz Sarajeva odustala je od kupovine prehrambene industrije Agrokomerca, potvrđeno je Patriji, nezvanično, iz Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Pravo na kupnju skupocjene nekretnine bivšeg velikokladuškog giganta sada pripada Razvojnoj banci Federacije BiH. Imovinu Agrokomerca vrijedna više od 25 miliona KM banka će dobit za svega 2,2 miliona KM. Izvor Patrije tvrdi da Silsila i jeste odustala od Agrokomerca kako bi ustupak napravila Razvojnoj banci. Taj cilj postavljen je od samog početka javne prodaje Agrokomerca koji je pokrenut pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši početkom ove godine. Prvo je odustao najbolji ponuđač Nihad Imamović, a sada i drugi ponuđač Mustafa Gadžoodnosno firma koja je u vlasništvu njegove porodice.

Mustafa Gadžo nije htio potvrditi a ni demantovati da je odustao od kupovine Agrokomerca.

Kako stvari sada stoje, Razvojna banka FBiH prvo će kupiti a onda Agrokomerc prodati najvjerovatnije hrvatskom Zvečevu. Hrvatska kompanija i ranije je pokušala ući u Veliku Kladušu. Interesa itekako ima. Dio proizvodnje iz Hrvatske preselit će u Bosnu i Hercegovinu, čime će radnu snagu pojeftiniti za 50 posto, u odnosu na cijenu koju sada plaća u Evropskoj uniji…

Isti izvor Patrije tvrdi da je najviši politički vrh Stranke demokratske akcije (SDA) znao od početka za jednu od najvećih postratnih afera u bosanskoj Krajini. Prodaju imovine Agrokomerca direktno nadgleda premijer Fadil Novalić. Imovinu kompanije vrijednu više od 25 miliona KM premijer je sveo na svega 2,2 miliona KM. Zajedno sa njim na obezvrjeđivanju Agrokomerca radili su njegov pomoćnik Suvad Osmanagić i ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.  U tome su im pomogli i sarajevski privrednici Nihad Imamović preko firme „Ein Natural“ i Mustafa Gadžo preko firme „Silsila“. Tako obezvrijeđenu imovinu Agrokomerca prodat će, preko Razvojne banke, trećem licu za tek nešto veću sumu. Za to će svi skupa dobiti određene naknade.

Scenario se odvijao na način da je prvo Imamović početkom godine ponudio 12 miliona KM za Agrokomerc, drugi ponuđač bio je Mustafa Gadžo sa 5,5 miliona KM.
Razvojna banka FBiH ponudila je 2,2 miliona KM za Agrokomerc, čime se našla na trećem mjestu najboljih ponuđača.

Samo nekoliko dana prije nego je trebao isplatiti novac, Imamović je odustao od kupovine Agrokomerca, pravdajući se da mu je nepoznati muškarac zaprijetio da će ubiti njega i njegovu porodicu ukoliko kupi Agrokomerc.  MUP KS još uvijek istražuje navodne prijetnje Imamoviću.

Gadžo još uvijek nije ponudio objašnjenje zbog čega je odustao od kupnje Agrokomerca. Javnost očekuje odgovor?

Sada je jasno da će vlasnik Agrokomerca postati Razvojna banka FBiH, i to za dvadeset puta manje novca nego što je prvobitno procijenjena prehrambena industrija Agrokomerca. Razvojna banka novac Agrokomercu treba isplatiti u narednih 30 dana.

Izvor Patrije tvrdi da je Novalićev savjetnik Suvad Osmanagić i ranije pokušavao Zvečevo uvesti u Krajinu, ali mo to nije uspjelo. Razvojna banka FBiH njegov je novi plan uz pomoć kojeg će Agrokomerc predati u ruke stranoj kompaniji.

Proudly powered by WordPress