Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U sukobima u Siriji uništena su i opljačkana brojna nalazišta i spomenici kulture

U sukobima u Siriji uništena su i opljačkana brojna nalazišta i spomenici kulture, uključujući hramove u Palmiri.

Francuski i sirijski stručnjaci za digitalizaciju rade zajedno sa sirijskim arheolozima na predstavljanju nekih od najčuvenijih spomenika nakon što je skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) izazvala zgražanje međunarodne javnosti dižući u zrak dva hrama u drevnom gradu Palmira koji je pod zaštitom UNESCO-a, prenosi AFP.

Teško oštećeni dvorac Krak des Chevaliers

Dvije najčuvenije građevine koja su snimljene i digitalno rekonstuirane do detalja su Umayyad džamija u Damasku iz 12. stoljeća i Krak des Chevaliers, odnosno Tvrđava vitezova u blizini opustošenog grada Homsa.

Tehnologija koju je razvila start-up kompanija Iconem, korištena je i za snimanje amfiteatara iz rimskog doba ili feničansko nalazište u drevnoj luci Ugarit gdje su nađeni ostaci najstarijeg pisma na svijetu.

Tehničari Iconema rade zajedno s 15 stručnjaka sirijskog Ravnateljstva za antikvitete i muzeje i na digitalizaciji nekih od najvažnijih muzejskih kolekcija u zemlji.

Teško je stradala i Umayyad džamija

Tokom petogodišnjeg sukoba u Siriji uništene su i opljačkane stotine važnih nalazišta i spomenika kulture, uključujući hramove u Palmiri.

ISIL stare hramove i kipove smatra idolopoklonstvom i javno najavljuje njihovo uništenje. Sumnja se i da je ISIL umiješan u ilegalnu prodaju antikviteta.

Rad na bazi podataka “Sirijsko naslijeđe”, najvećoj bazi u 3D tehnologiji, počeo je u krajem prošle godine i pokriva veliki broj građevina iz otomanskog doba, kao i tvrđavu iz 11. stoljeća u Damasku.

 

Proudly powered by WordPress