Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bračni par Lazić posjeduje 80 plastenika: Visočanin najuspješniji proizvođač povrća u Semberiji

Bračni par, Zorica i Mladen Lazić, iz Golog Brda kod Bijeljine sa osamdesetak plastenika u kojima proizvode povrće svrstali su se među najveće proizvođače povrća u Semberiji i regionu.

Mladen Lazić kaže da svojevremeno, kada ga je ratni vihor iz Visokog doveo u Semberiju, ni sanjao nije da će se samo nekoliko godina kasnije ozbiljno početi baviti proizvodnjom povrća u Semberiji. Danas Lazići u Golom Brdu imaju oko 80 plastenika i povrće, zahvaljujući plastenicima s instaliranim podnim grijanjem, mogu proizvoditi tokom cijele godine. Osim u zatvorenom, povrće proizvode i na otvorenom prostoru.

Izvezli 110 šlepera

– U zimskom periodu u plastenicima proizvodimo luk, špinat i salatu, u proljeće krastavac, tokom ljeta papriku rogu i paradajz. Kao mali poljoprivredni proizvođač, prije desetak godina, registrovao sam vlastito preduzeće i počeo izvoziti povrće u Rumuniju. Od 2003. do 2012. godine u Temišvar sam izvezao oko 1.100 šlepera kvalitetnog povrća, najviše krompira, luka, kupusa i paradajza s područja Semberije, Lijevče polja i Hercegovine – priča Mladen Lazić, ističući da četveročlana porodica može solidno živjeti od proizvodnje povrća u plastenicima površine tri hiljade kvadrata.

Lazići su u međuvremenu kupili deset hektara zemljišta, izgradili su hladnjaču, podigli nove plastenike. Svoje proizvode plasiraju u markete širom BiH, a prodaju ih i velikim trgovinskim lancima, kao što je “Bingo“ i “Konzum“. Određenu količinu povrća svake godine izvezu u Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju i Rusiju.

Grijanje u plastenicima

Lazići trenutno od 80 plastenika, površine po 500 kvadratnih metara, u dvadesetak plastenika imaju instalirano i podno grijanje. Ova vrijedna porodica kaže da bi Semberija mogla proizvesti velike količine povrća za potrebe cijele BiH, ukoliko bi proizvođači povrća imali malo veću podršku Vlade RS i resornog ministarstva. Ta podrška bi dobro došla i pomogla bi da se nabave sistemi za navodnjavanje, nove mašine za pakovanje povrća, rashladni uređaji i vozila za dostavu gotovih proizvoda do prodajnih centara.

Lazići svake godine testiraju pet do šest sorti paprike, paradajza i krastavca, odabirajući za svaku novu sezonu i nove sorte. Takva praksa pokazala se uspješnom u njihovim plastenicima i rezultirala je boljim i većim prinosima.

Proudly powered by WordPress