Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko i kako ucjenjuje: Čović ne odustaje od trećeg kanala, rok za “život” Javnih RTV sistema ističe!

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazane za 4. april, kao što je najavljeno i na prošloj sjednici ovog doma, delegati će u redovnoj proceduri razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, piše novinska agencija Patria.

Podsjećamo Vijeće ministara je prvo, zbog hitnosti rješavanja problema, izmjene zakona uputile u hitnu proceduru, ali je takva mogućnost odbijena, najviše zahvaljujući Klubu Hrvata.

Poznato je da Dragan Čović, lider HDZ-a ima želju za treći kanal, a preko Saše Dalipagića u vidu Nacrta zakona pokrenuo je priču o trećem kanalu.

Inače, komentirajući odluku Doma da na prošloj sjednici odbije hitnu i proceduru po skraćenom postupku za ovaj Zakon, Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH kazao je novinarima da se s ovakvom odlukom za javne servise “agonija nastavlja i da vrijeme curi”.

On je izrazio bojazan da se do juna, kada istječe rok za naplatu takse putem telekom operatera neće stići okončati parlamentarna procedura o ovom zakonu, čije odredbe podrazumijevaju produženje tog roka.

No, poznato je da HDZ faktički ucjenjuje koalicione partnere kako bi njihov Nacrt zakona o RTV sistemima koji precizira tri kanala iz tri sudija Sarajeva, Mostara i Banja Luke, te će glasati za izmjene samo u paketu.

Prijedlog Vijeća ministara BiH podrazumijeva produžetak roka za naplatu RTV takse javnih emitera putem telefonskih računa.

Nedavno su i radnici RTV BiH na protestu jasno poručili državnim zvaničnicima: ukoliko hitno ne riješe trajno finansiranje funkcije tog javnog RTV servisa prijeti mu krah i gašenje programa.

Pritisnuti besparicom tražili su da im se makar kao urgentna mjera ozakoni dosadašnji način prikupljanja RTV takse putem telekom operatera bar do polovine godine kako bi se u međuvremeno pronašlo neko rješenje.

Vijeće ministara BiH takav prijedlog i uputilo je u parlamentarnu proceduru, ali je jasno da to problem održivosti javnog RTV servisa uopšte ne rješava.

I iako i Evropska unija godinama od vlasti u BiH traži da reformiše sistem javnog emitiranja i omogući održiv i bez bilo kakvog političkog uticaja rad javnog RTV servisa, Čović i drugi  okupljeni oko njega ne mare za te zahtjeve.

Proudly powered by WordPress