Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Semir Osmanagić na svjetskoj turneji: Visočke piramide predstavljene u Meksiku

U okviru kontinuirane svjetske turneje i promocije bosanskih piramida, akademik dr. Semir Osmanagić održao je predavanje na međunarodnoj konferenciji u gradu Ojuelos, u meksičkoj državi Jalisco. Konferencija je održana u periodu 25.-27. mart 2016. Uz učešće predavača iz Meksika, Španije, Austrije i BiH. Tema konferencije bila je porijeklo čovječanstva.

Razlog održavanja konferencije u Ojuelosu je pronalazak hiljada artifakata u obližnjem brdu Cello del Torro. Riječ je o kamenim predmetima koji su datirani na Univerzitetu Tucson u Arizoni. Njihova starost iznosi 8700 godina p.n.e. Predmeti predstavljaju piramide visoko meksikokombinaciju prirodnog kvarca i bazalta i izuzetno su čvrsti. Nije jasno kojim alatom ili tehnikom su obrađivani. Nepoznatom tehnologijom su ugravirani crteži koji imaju umjetničku i historijsku vrijednost.

Tokom Konferencije priređena je izložba niza intrigantnih nalaza među kojima su kosturi, kamene lubanje različitih bića, medaljoni, predmeti od žada i sl.

Tokom trosatne prezentacije, dr. Osmanagić je govorio o piramidama, megalitnim krugovima i kamenim kuglama širom Planete koji traže promjenu knjiga historije. Nakon predavanja dobio je ovacije i veliku podršku učesnika Konferencije. Među njima su bili i predstavnici različitih indijanskih kultura Meksika, predstavnici Azteca, Teotihuakanosa, kulture Mičoakan i drugi. Oni su pozvali Osmanagića na njihova godišnja okupljanja.

S Osmanagićem je intervju napravio Fernando Correa iz “Trećeg Milenija”, meksičke televizije, čiju nedjeljnu epizodu gleda 5 miliona ljudi u Meksiku. Također, predavanje je snimila u cjelosti i španjolska televizija “Mindalia Television” s dva miliona gledalaca širom Latinske Amerike na njihovom youtube TV kanalu.

piramide visoko meksiko2

Proudly powered by WordPress