Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

33 penzionisana vojnika iz Visokog razočarani izostankom podrške lokalne vlasti

altNoć 26. na 27. mart bila je sedma noć koju su penzionisani vojnici, bivši pripadnici Oružanih snaga ove države, proveli pod vedrim nebom na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade zajedničkih institucija BiH.

Ukupno ih je 1300, a  među njima su i 33 Visočanina – bivša pripadnika Oružanih snaga BiH.

U telefonskom razgovoru sa jednim od njih  Elvirom Smajlovićem saznajemo da je situacija dosta teška – ljudi borave na otvorenom, mnogi su bolesni i umorni što dodatno otežava situaciju.

Prema njegovim riječima, za  penzionisane pripadnike iz Tuzlanskog kantona, Kaknja, Goražda – načelnici navedenih općina dali su ogromnu podršku, ali i konkretnu pomoć – dok u slučaju penzionisanih pripadnika OS iz Visokog to nije slučaj.

Kažu da su s načelnikom općine Visoko Munibom Alibegovićem u više navrata tražili sastanak i obraćali mu se sa svojim problemima, ali do susreta nikada nije došlo. Smajlović navodi kako su drugi načelnici  obezbijedili i prijevoz članova porodica koji ih posjećuju, a načelnik Goražda je obezbijedio i hitnu medicinsku pomoć. Jedino su im pomogli predstavnici Unije veterana JOB Visoko sa paketima pomoći.

Razočarani i umorni, nezadovoljni svojim statusom i situacijom u kojoj su se našli, penzionisani vojnici ipak ne odustaju. Kažu ostaju ispred zgrade, sigurni u svoje zahtjeve.

Nemaju namjeru napustiti Trg BiH sve do rješenja njihovih problema, a gladovat će iz protesta sve dok se u budžetu za ovu godinu ne uvedu sredstva kojim će biti isplaćene penzije za ovu i dvije prethodne godine, koliko im se duguje.

Jučer su dobili obećanje da će se u budžetu za ovu godinu naći sredstva za isplatu penzija ovoj populaciji.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress