Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Marshmallows

Sastojci:

Sirup:

  • 115 ml Vode
  • 300 ml meda, po mogucnosti domaći svjetli med
  • 1/4 kašićice soli

Posebno:

  • 115 ml vode
  • 1 kašika Vanile ekstrakt ili 1 kesica vanile šećera
  • 3 kašike želatine

Priprema:

Staviti 115 ml vode, med i sol u šerpicu i staviti da vrije do 115 stepeni C (240 F). Trebat će vam negdje oko 12-15 minuta. Ako želite probajte, uzmite malo na kašićiicu i ubacite u času s hladnom vodom i ako vam se formira loptica onda je gotovo.

1

U drugu zdjelu gdje ćete miksati stavite 115 ml vode želatinu da nabubri.

2

Kad je med dostigao teperaturu od 115 C (240F) onda polahko sipajte u zdjelu gdje vam je želatina i miksajte prvo na laganoj brzini dok sve ne istresete, a zatim pojačajte brzinu i mutite negdje oko 5-10 minuta zavisno od jačine miksera.

3

Pred sami kraj dodajte vaniliju. Krema će vam biti sjajna i neće spadati sa kašike.

4Ako želite da vam marshmallows budu deblji onda koristite manju četvrtastu tepsiju od 20x20x5cm, a ako želite da budu ovako kao na slici onda koristite pravougaonu tepsiju od 33x23x5cm. Obložite tepsiju pek papirom, pospite šećer u prahu ili šta god želite npr. kokos, mljevene orahe i sl.
Istresti smjesu i izravnati. Po vrhu posuti i opet šećer u prahu ili po želji i rukama izravnati.

5Ostaviti u frižider najmanje 4 sata ili preko noći i onda ih rezati po želji na kocke ili s kalupom.

6

Poslužiti po želji, s vrućom čokoladom, na vatri, ili jednostavno ovako.

Prijatno!

 

 

Proudly powered by WordPress