Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

112 godina uspješnog rada

altFranjevačka klasična gimnazija u Visokom zasigurno je jedna od ustanova sa kojom se treba ponositi ne samo Visoko nego i cijeli kanton i država. Kroz svoju dugu istoriju djelovanja, koja ulazi u 113. godinu, iznjedrila je veliki broj budućih intelektualaca, akademika, profesora i doktora te spada u red najkvalitetnijih školskih ustanova u našoj zemlji. Inače, u pitanju je samostalna javna ustanova u privatnom vlasništvu Franjevačke provincije Bosne Srebrene i jedina je klasična gimnazija u cijeloj BiH, koja uz to ima svoj vlastiti plan i program prilagođen takvim ustanovama. U gimnaziji se njeguju i razvijaju klasični jezici, klasična književnost i kultura.

“Franjevci su došli u Bosnu 1291. godine i preko 720 godina u kontinuitetu su prisutni ovdje, te su istinski čuvari kulturne baštine. Godine 1882. počela je sa radom Franjevačka klasična gimnazija, odnosno sve škole su se objedinile u Kreševu, da bi se kasnije izmjestila u Visoko i od 1900. godine djeluje u ovom gradu. Gimnazija je odgojila brojne generacije intelektualaca, ne samo franjevaca nego i ostalih ljudi koji su krenuli svojim putem”, ističe prof. fra Zvonko Miličić, ujedno i direktor gimnazije.

Nastavu pohađa 141 đak

U školi su prisutna sva tri vida odgoja, i ljudski i duhovni i intelektualni. Škola nudi đacima mnoge pogodnosti za ispoljavanje svoga znanja, pa tako postoje dramska i likovna sekcija, tamburaški i pjevački zbor i brojne druge sekcije. Osim sjemeništaraca, gimnazija je 2007. godine ponovo otvorena za vanjske đake i time je ostvareno, više od pola vijeka nasilno ugušeno djelovanje konvikta, koji je nedavno vraćen i ove školske godine biće već druga generacija maturanata i maturantica, koji su inače bili ukinuti od 1945. godine. U gimnaziji trenutno radi 21 profesor koji predaju isto toliko predmeta, a ovu školsku godinu je započelo ukupno 135 redovnih učenika i 6 postulanata, odnosno onih učenika koji su završili druge škole. Za franjevce je “krenulo” njih 45, dok je 96 ostalih učenika, no svi oni imaju isti plan i program.

“Ono što je specifičnost ove gimnazije jeste u tome što naši učenici ne kupuju udžbenike nego ih dobiju na početku godine, te što je jako bitno, ne plaćaju školarinu. Mi smo te stvari do sada uspjeli rješavati preko donatora. Osim toga, učenici na raspolaganju imaju i zgradu konvikta, zatim knjižnicu sa preko 65 000 knjiga, koja je osim toga otvorena za sve građane BiH, a učionice su opremljene novim mobilijarom”, dodaje fra Miličić.

Učenici ove škole su u proteklom periodu ostvarili veoma značajne rezultate na raznim takmičenjima, kako u BiH tako i na međunarodnim takmičenjima. Tako je npr. učenica Dajana Ćosić osvojila prvo mjesto na međunarodnom takmičenju iz grčkog jezika, dok je na svjetskom takmičenju bila 12., što je fantastičan rezultat.

“Zbog toga nam je grčki ambasador u našoj zemlji prošle godine dodijelo i simboličnu nagradu, a tom prilikom nam je u posjeti bio i visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je učestvovao u tom programu”, sa ponosom ističu.

Za kraj, istaknuta je dobra saradnja sa lokalnom zajednicom i Vladom Ze-do kantona, čiji je premijer Fikret Plevljak nedavno boravio u posjeti i tom prilikom najavio dodatnu pomoć za normalno funkcionisanje ove školske ustanove.

(Neven Krajišnik)

Proudly powered by WordPress