Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Grad Mostar usijao i delegatske klupe u PSBiH: Ko ima pravo na javnoj površini postaviti šahovnicu?

Problem Grada Mostara, odnosno činjenica da vladajuće strukture (SDA i HDZ) ne mogu postići dogovor oko načina održavanja izbora u ovom gradu preselio se i u poslaničke klupe Državnog parlamenta, piše novinska agencija Patria.

Dobri poznavaoci prilika u Mostaru znaju da je situacija u ovom hercegovačkom dragulju pred usijanje, a posljednji ispadi huligana kada je kamen na kojem stoji natpis „Don't forget 93'“ bačen sa Starog mosta u Neretvu, te postavljanje šahovnice na brdu iznad Mostara Bošnjake su dodatno uznemirili.

No, o svemu različite stavove imaju i delegati Doma naroda PSBiH, a povod da se dotaknu priče o šahovnici iznad Mostara bila je rasprava o izmjenama Zakona o RTV sistemima, a koji je na kraju i usvojen te je produženo finansiranje Javnih RTV sistema do 30. juna.

Prvo je Zdenka Džambas (HDZ BiH) uputila primjedbu na rad FTV-a te je kazala da su novinari u svom prilogu šahovnicu prikazali kao fašistički znak.

– Šahovnica je viševijekovni simbol mog naroda i kada će se jednom prestati prikazivati kao fašistički simbol. Meni ne smeta niti jedno obilježje bilo kojeg naroda diljem BiH – kazala je Džambas.

No, na njene izjave reagirao je Halid Genjac (SDA) kazavši da nije primjetio da neko šahovnicu karakterizira kao fašistički znak, ali da niko nema pravo bespravno i mimo bilo kakave odluke crtati bilo kakve znakove.

Imate situaciju da neko na dva dunuma javne površine iscrta neki znak, pa to ne može tako. Postoje propisi, zakonske procedure kako se to može urediti i napraviti – rekao je Genjac.

Iako Džambas nije reagirala na opasku Genjca javio se Mario Karamatić (HNS) te sarkastično kazao Genjcu:

– Ma to su ljudi pravili grb Federacije, pa ih policija omela i nisu završili posao – istakao je Karamatić.

Proudly powered by WordPress