Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer Plevljak u srijedu u posjeti OŠ “Kulin ban” u Visokom

altPremijer ZDK Fikret Plevljak sa saradnicima posjetit će sutra  OŠ “Kulin ban” u Visokom. Iako tačan razlog posjete nije preciziran, pretpostavlja se da je glavna tema razgovor o izvršnim sudskim presudama po osnovu granskih kolektivnih ugovora budžetskih korisnika – konkretno o stanju u prosvjeti.

Podsjećamo, iz kantonalnog budžeta planirano je izdvajanje 5 %, odnosno oko 14 miliona KM za isplatu sudskih presuda.

Tužbe se podižu svakodnevno, ali i dobijaju pa nezvanično saznajemo da je tužitelja i u visočkim školama sve više i više.alt

Za ove se tužbe interesiraju i u Općinskom vijeću Visoko – konkretno vijećnik Husnija Merdić koji je postavio pitanje ministrici finansija Amri Babić.

„Kolika su potraživanja sredstava na kantonu za isplatu sudskih izvršnih rješenja, da li će se budžetom Ze-do kantona za 2012.g. predvidjeti iznos od najmanje 5% budžeta, imaju li pripremljen plan i da li namjeravaju sa indikatima (škole, policija i dr.) razgovarati oko smanjenja potraživanja po izvršnim sudskim rješenjima?”

Ministrica Babić ovako odgovara:

alt„Vrijednost glavnice po osnovu izvršenih sudskih presuda koje su pristigle na realizaciju u banku sa transakcijskog računa ZDK do 31.01.2012.g. iznosi 49.621.786 KM. Vlada ZDK i Ministarstvo finansija, prilikom izrade Prijedloga budžeta za 2012.g., u pogledu planiranja sredstava za izvršne sudske presude postupit će u skladu s odredbama Zakona o izvršnom postupku.”

Proudly powered by WordPress