Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

MMF zabrinut za finansijsku stabilnost u BiH zbog propasti banaka u RS-u

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u srijedu je razgovarao sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda na čelu s izvršnim direktorom sa sjedištem u Holandiji Menno Snelom oko nastavka stand-by aranžmana s ovom međunarodnom finansijskom institucijom, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Novalić je zatražio tehničku pomoć, za koju je naglasio da je potrebnija nego ona finansijska.

– Mi smo spremni za provođenje mjera iz Pisma namjere prema MMF-u i u tom smislu činimo sve da ispunimo zadate ciljeve – naglasio je Novalić, posebno istakavši da će prioriteti u narednom periodu biti reforma i unapređenje sistema naplate poreza i rješavanje problema parafiskalnih nameta, u čemu se već poduzimaju određeni koraci.

Kad je riječ o nastavku aranžmana, kao jedan od ključnih problema predstavnici MMF-a su naveli probleme u bankarskom sektoru Republike Srpske, uz nadu da će stabilnost finansijskog sektora ipak biti očuvana.

Dio razgovora bio je posvećen mjerama koje Vlada Federacije BiH poduzima u cilju većeg zapošljavanja, posebno mladih ljudi. Novalić je kazao da je za tu namjenu izdvojeno 50 miliona maraka izdvojenih direktno iz Budžeta.

Novalić je u srijedu održao sastanak i sa predstavnicima EBRD-a te je istaknut značaj nastavka gradnje autoceste, što bi u velikoj mjeri podstaklo srednjoročni rast.

Proudly powered by WordPress