Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zajednički kandidati u općinama: Fronta i SDP opet pokušavaju ujediniti ljevicu pred izbore

Predsjedništvo Demokratske fronte je odobrilo pregovaračkom timu stranke da počne konsultacije i razgovore sa strankama i političkim opcijama o mogućoj saradnji i modalitetima te saradnje na predstojećim lokalnim izborima.

Riječ je o mogućem dogovoru za izbor načelnika ili gradonačelnika u pojedinim sredinama.

Prvi razgovori

Poziv na prve razgovore upućen je SDP-u BiH, saopćio je DF napominjući da će za općinska vijeća imati svoje liste u svim sredinama u kojima djeluje.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, govoreći za Faktor ističe kako je do sada održano niz neformalnih sastanaka DF-a i SDP-a. Sastanak delegacija ove dvije stranke trebao bi se održati već iduće sedmice.

-Suština toga je da će stranke imati samostalne kandidate za gradska i općinska vijeća. Dok će se razgovarati o eventualnoj saradnji u određenim sredinama, gdje za to postoje preduvjeti u smislu zajedničke podrške načelničkim kandidatima bez obzira da li su oni iz jedne ili druge stranke ili se radi o nestranačkim kandidatima – objasnio je Magazinović.

Samo još nije jasno hoće li svi kandidati za načelnike i gradonačelnike biti zajednički ili će biti izuzetaka.

-Nije važna stvar da li će biti ili neće svi kandidati zajednički. O tome će se, između ostaloga, opredijeljivati lokalne organizacije. Ono što je suštinski bitno jeste da se ostvaruje saradnja lijevo orijentisanih političkih stranaka – rekao je Magazinović.

Po svemu sudeći u ujedinjenje bh. ljevice svi su dobrodošli.

Svi dobrodošli

-Što se nas u SDP-u tiče mi smo otvoreni za saradnju sa svima onim koji su lijevo od centra, sa ljudima koji pokazuju da je njihova opcija građanska. Vjerujem da će u različitim sredinama biti mnogo šira podrška kandidatima, nego što su to samo dvije stranke – istakao je Magazinović.

Predsjedništvo DF-a je razmatralo procjene kantonalnih stranačkih odbora u okviru realizacije Izborne strategije za predstojeće lokalne izbore. Napravljena je trenutna slika stanja, određeni su zadaci svim općinskim i kantonalnim oblicima djelovanja u pripremi za oktobarske izbore te napravljena prva procjena izbornih očekivanja, naveli su iz ove stranke.

Proudly powered by WordPress