Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Olovo: Sutra će biti uručeni ključevi novoizgrađenih i obnovljenih kuća za povratničke porodice

Svečano uručenje ključeva prvih izgrađenih i obnovljenih kuća u okviru Državnog programa stambenog zbrinjavanja za osam povratničkih porodica u Općini Olovo biće održano sutra, saopštilo je Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Ovaj program realizira se kroz Regionalni stambeni program (RSP) kojim su predviđena stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru RSP ima cilj osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba, a ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM, dok učešće BiH iznosi oko 15 miliona KM.

U BiH je do sada odobreno oko 80 miliona KM kroz četiri potprojekta u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica u više od 70 gradova i općina širom BiH.

Do kraja ove godine planirano je useljenje 200 porodica, a u narednoj godini više od 1.400, a riječ je o povratku izbjeglica iz BiH koje borave u susjednim državama i povratku odnosno lokalnoj integraciji interno raseljenih osoba u BiH.

Evropska unija je glavni donator sa učešćem oko 460 miliona KM, dok su značajna sredstva osigurale vlade SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i druge zemlje donatori, a podršku su dali i UNHCR i OSCE.

BiH je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Vladi Brčko Distrikta BiH.

Planirano je i obraćanje, između ostalog, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka, predstavnika UNHCR u BiH Andrewa Maynea te načelnika općine Olovo Đemala Memagića.

Proudly powered by WordPress